İstanbul'da Vatandaşlar Lodosa Karşı Uyarıldı

İstanbul'da başta olmak üzere Marmara bölgesinde yaşanacak lodos fırtınasının ölüm getirmemesi için vatandaşlar tek tek uyarıldı. İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi abonelerin tamamına mesaj göndererek lodos fırtınasının getirebileceği gaz zehirlenmelerine karşı uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde lodos fırtınası beklendiğini açıkladı. Beklenen lodos fırtınası ile yaşanması muhtemel gaz zehirlenmesine karşı yetkililer vatandaşları uyardı.

Lodos fırtınası bacalardan çıkan karbonmonoksit gazının geri tepmesiyle birlikte zehirlenme vakalarına neden olabiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen lodos uyarısının ardından İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi harekete geçti. İGDAŞ tek tek tüm abonelerine kısa mesaj gönderdi ve bacalı cihaz kullanan aboneleri uyurken cihazlarını kapatmaları konusunda uyardı.

Marmara Bölgesinde Lodos Uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar ile İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege bölgesinde kuvvetli rüzgar uyarısı yayınlandı. Rüzgarın Marmara Bölgesinde Güney ve Güneybatı yönlerinden lodos fırtınası şeklinde 50-70 km/h hızla esmesi bekleniyor.

Ege bölgesinde ise lodos fırtınasının daha da etkili olarak 90 km/h hıza ulaşması bekleniyor. Yarın sabah saatlerinden itibaren başlaması beklenen fırtınanın 19 Ocak 2021 Perşembe günü gece yarısına kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. 

İBB Teyakkuzda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan uyarıyı dikkate aldı. AKOM tarafından vatandaşlar yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıldı. Kara, deniz ve hava ulaşımında yaşanabilecek aksaklıkların yanında baca, direk, ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi vakaların da yaşanabileceğine karşı vatandaşlar da uyarıldı.

Yapılan açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de hayatın akışını etkileyecek olumsuzluklara karşı hazırlıklarını tamamladıkları ve teyakkuz halinde bekletildikleri vurgulandı.

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Özellikle Güney ve Güneybatı yönlerinden esen kuvvetli lodos, bacadan çıkan karbonmonoksit gazının geri tepmesine ve zehirlenme vakalarının yaşanmasına neden olabiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan lodos uyarısından sonra İGDAŞ da abonelerini zehirlenme vakalarına karşı uyardı.

İGDAŞ tarafından abonelere gönderilen mesajda, bacalı tip cihaz kullanan abonelere, uyumadan önce mutlaka ortamı havalandırmaları, cihazların bulunduğu odada kesinlikle uyumamaları, uyumadan birkaç saat önce mutlaka bacalı cihazlarını kapatmaları tavsiye edildi. Aksi takdirde bacadan çıkması gerekn zehirli gazların, bacalı cihazın bulunduğu ortama dolarak zehirlenme vakalarına, zamanında müdahale edilmediği takdirde ise ölümlere neden olabileceği ifade edildi. 

Gündem Haberleri