Türkiye birbiri ardına yaşanan depremler nedeni ile büyük bir tedirginlik yaşarken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar 18 ilin ismini sayarak yüksek deprem riski uyarısında bulundu. Detaylar haberimizde..
Elazığ'da yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından Ege bölgesinde peş peşe yaşanan depremler Türkiye'de ki fay hatlarını tekrar gündeme taşıdı.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının istenilen hızda ilerleyememesi üzerine riskli bina stoku büyük tehlike yaratırken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar 18 ilin ismini tek tek sayarak deprem uyarısında bulundu.
DEPREM RİSKİ ÇOK YÜKSEK OLAN İLLER HANGİLERİ?
Jeoloji profesörü Tatar yapmış olduğu açıklamasında 18 ilin kent merkezinden direkt olarak fay hattı geçtiği uyarısında bulunarak Türkiye'de de 500 aktif fay hattı bulunduğunu açıkladı. Türkiye'nin deprem gerçeği ile bir an önce yüzleşmesi gerektiğini belirterek insanların ilk olarak deprem psikolojisine alışması gerektiğini vurguladı.
Demirören Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Profesör Tatar "Özellikle fayın üzerinde olmamasına rağmen bu tür yerlerde can kayıplarının olması, bu binalar olması gerektiği gibi inşa edilmemiş, çok eski tekniklerle inşa edilmiş, yapısal bir takım sorunları var.
Belki de zeminden kaynaklı bir takım problemlerden dolayı bunların yıkıldığını söyleyebiliriz. Bugün Türkiye'de 81 ilimizin 61 tanesinin il sınırları içinden ama 18 tanesinin doğrudan doğruya kent merkezinin içinden bu aktif faylar, diri faylar geçiyor.
Bunların en önemlilerine baktığımızda, Erzincan, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Bolu, Bursa, İzmir, Balıkesir ve Manisa gibi illerimiz bunlardan birkaç tanesi. Bizim bu kentlerimizde çok hızlı bir şekilde deprem master planlarımızı hazırlamamız gerekiyor. Bu kentlerimizi öncelikli olarak depreme hazırlamamız gerekiyor" diyerek yüksek riskli illeri açıkladı.
TÜRKİYE'DE RİSKLİ VE ÖNEMLİ FAY HATLARIİ EL DEPREM ZONLARI HANGİSİ?
Türkiye'de deprem riski yüksek olan fay hatları ve zonları da sayan Profesör Orhan Tatar bu fay hatlarını şu şekilde sıraladı;
Kuzey Anadolu Fay Zonu : Bingöl-Karlıova civarından başlayıp Türkiye'nin kuzey kesimini kat edip Marmara'ya kadar ulaşan, oradan da Saroz Körfezi'ne kadar ilerliyor.
Kuzey Anadolu Fay Zonu Eşleniği: Bingöl üzerinden Palu'ya devamında Sivrice, Doğanyol, Pütürge, Çelikhan ve Kahramanmaraş'a kadar uzanıyor.
Doğu Anadolu Fay Zonu: Kahramanmaraş'tan daha da güneye gidillerek Antakya'ya kadar uzanıyor.
2020 YILI İÇİN HEMEN DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANMALI!
Olası şiddetli bir depremin her an yaşanma riski olduğunu belirten Tatar önlem olarak acilen deprem riski yüksek olan iller için deprem master planı hazırlanması gerektiğini belirtti.
Emlak365.com