Kahramanmaraş Göksun'da yanardağ mı oluştu? AFAD ve uzmanlar açıklama yaptı!

Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede volkanik patlama olduğu ve yanardağ oluştuğuna dair iddialara hem AFAD’dan hem de Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama geldi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sosyal medyada bölgede volkanik patlama olduğu ve yanardağ oluştuğuna dair bazı iddialar yer aldı. Bölgedeki insanları oldukça endişelendiren bu iddialara çok geçmeden AFAD’dan yanıt geldi. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan tatar konuya dair bir açıklama yaptı.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI!

Volkanik patlama iddialarını net bir dille reddeden Orhan Tatar, “Burada canla başla çalışan ekipleri olmayan konularla meşgul ediyorlar. Bazı hocalarımızdan daha sağduyulu yorumlar yapmalarını istiyoruz. Volkanik aktivite olarak değerlendirilen olay gözlemlenmiştir. Olay tamamen depremle tetiklenen basit bir kütle hareketidir. Bölgede volkanik patlamaya neden olacak bir kayaç grubu da yok, sadece kayalar var. Göksun’da volkanik çıkış ve lav akması söz konusu değil. Burada zamanla yarışıyoruz ve ekiplerimiz dün akşamdan beri bununla uğraştılar.” dedi.

JEOLOJİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL!

Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür de kısa bir açıklamada bulunarak, “Göksun yöresinde yanardağ oluştu şeklinde doğru olmayan bir iddia dolaşıyor. Bunun doğru olmasına ihtimal vermiyorum. Bölgenin jeolojisi buna uygun değil. Heyelana bağlı olarak bir komplikasyon olmuş olabilir. Endişe etmeye gerek yok.” dedi.

YANARDAĞ OLUŞTUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ!

Yanardağ oluşumuna dair tartışmalarda ise deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sosyal medyadan bir mesaj paylaşarak, “Depremde ortaya çıkan enerji 1 milyon ton TNT’ye yani 500 atom bombasına eşdeğer olması nedeniyle 41 km derinde mağmayı devindirip Kahramanmaraş’ta oluşturduğu kırıktan 2000 derece kızgın, akışkan bazalt püskürterek yanardağ oluşturmuştur. Kahramanmaraş Göksün Kuşkayası dağında depremdemle oluşan derin yarıntıdan çıkan lav, kül, su buharı dağdaki karı eritip çamurlarla birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna yanardağ laharı denir.” demişti.

Gündem Haberleri