Kanseri saniyeler içerisinde tespit eden keşif!

Tıp dünyası kanseri saniyeler içerisinde teşhis eden cerrahi bıçağı konuşuyor. Yaklaşık 2 haftalık sürede teşhis edilebilen kanser için devrim gibi bir keşif yapıldı.

Dünyada kanser teşhisine ve tedavisine yönelik çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Tıp üzerinde çalışan bilim adamları kansere çare bulmak kadar kanser hastalığının her aşaması için yeni bir keşif yapmak için çaba gösteriyorlar. Bu konuda çok önemli bir keşif yapıldığı bildirildi. Yeni bir cerrahi bıçak keşfedilirken bu bıçak sayesinde kanser teşhisi saniyeler içerisinde tespit edilebiliyor.

YÜZDE 90 ORANINDA DOĞRU TEŞHİS EDİYOR

Cancers dergisi tarafından yeni bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmada bilim insanları iKnife ismi verilen cerrahi bıçak ile yapılan uygulamaları incelediler. Bu cerrahi bıçak ile alınan biyopsi örneklerinden rahim kanserinin doğru teşhis edilip edilemediğine dair denemeler yapıldı. Araştırma sırasında 150 numune değerlendirildi. Akıllı bıçak tarafından rahim kanseri saniyeler içerisinde teşhis edilebildi. Yüzde 90 oranında doğru teşhis sonucu veren cerrahi bıçak tıp dünyasında çok büyük ses getirdi.

TIP DÜNYASI HEYECANLANDI

İknife adı verilen cerrahi bıçak hakkında bilim insanları, “Oldukça cesaret verici sonuçlar alındı. Teşhis koymak için bu sistem uygulanabilir. Üstelik daha da geliştirilebilir ve kanser tedavisinde çok önemli bir avantaj sağlanır.” yorumlarını yaptılar.

TEKRARLANAN AMELİYATLARA GEREK YOK

Yapılan araştırmada cerrahi bıçak farklı kanserlerin teşhisinde de kullanılabileceği ortaya konuldu. Bıçak hangi dokunun çıkarılacağını da belirleyebiliyor. Bu şekilde ameliyat süresi de kısabiliyor ve tekrarlanan ameliyatlara ihtiyaç çok azalıyor. Yapılan araştırmalarda kan damarlarını kesmek için kullanılan elektrocerrahi bıçak akciğer, kolon ve karaciğer dahil farklı doku türlerini doğru tanımlayabiliyor.

Gündem Haberleri