Çift doz aşı olmayan kişilere yönelik yeni bir kısıtlama kararı çıkarılması için meclise kanun teklifi verildi. Daha önce "aşı zorunlu olacak mı?" sorusuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "ben gönüllü olarak yapılmasından yanayım" açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP ise konuyu meclise taşıdı. Cumhuriyet Gazetesi tarafından yapılan habere göre CHP tarafında meclise çift doz aşı olmayan kişilerin toplu alanlara girişlerinin kısıtlanmasını sağlamak amacı ile yeni kanun tekilfi verildi. Kanun teklifi bu metni ile kabul edilirse toplu alanlara girmek isteyen kişilerin aşı yaptırmaları zorunlu hale gelecek.
KORONAVİRÜS SALGININDA HAYATINI KAYBEDENLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AŞI KARŞITLARI!
Konuyu meclise taşıyan CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, çift doz aşısını olmayan kişilerin toplu alanlara girmelerinin yasaklanmasını talep etti. Koronavirüs salgını nedeni ile hayatını kaybeden kişilerin incelenmesi durumunda bu kişilerin büyük bir bölümünün aşısız olan kişilerden olduğuna dikkat çeken Şahin "andemiye karşı tek silahımız aşı, toplumsal aşılama olmadan pandeminin üstesinden gelmek mümkün değil” diyerek kanun teklifini meclise sundu.
8 AYDA SADECE TOPLUMUN YÜZDE 42'Sİ AŞILANABİLDİ! SONBAHARDA KISITLAMALAR GERİ GELECEK Mİ?
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin “Aşılama faaliyeti, hem bireyleri hem de toplumun tamamını bulaşıcı hastalıklardan korumaya yönelik en etkili koruyucu sağlık tedbiridir. Ancak ülkemizde sırası gelmesine rağmen aşısını olmayan 20 milyonun üstünde vatandaşımız bulunmaktadır. Bu da pandeminin etkisini devam ettirmekte, yeni varyantların yayılmasına neden olmaktadır” diyerek 14 Ocak tarihinden bu yana yurt genelinde yapılan tüm çağrılara rağmen sadece toplumun yüzde 42'sinin aşı olduğunu duyurdu.
Sonbaharın gelmesi ile beraber yüz yüze eğitimin aksamaması ve kısıtlamaların geri gelmemesi adına mutlaka toplumsal bağışıklık oranının yakalanması gerektiğini belirten uzmanlar bunun için ise toplumun yüzde 85'inin çift doz aşı yaptırması gerektiğini belirtiyorlar. Türkiye'de aşılama çalışmaları tüm hızı ile devam ederken aşı karşıtlarının ise tepkileri katlanarak artıyor.
Sosyal medya üzerinden organize olan aşı karşıtları hem aşı zorunluluğuna hem de zorunlu koronavirüs testi yaptırılmasına karşı çıkarken test yaptırmayacakları yönünde açıklamalarda bulunuyorlar. Yasa teklifi ilk olarak komisyonda görüşmelere açılırken sonrasında ise meclis gündemine gelmesi bekleniyor.