Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından geliştirilen, kentsel Bulmaca projesi ile sosyal donatı alanları yeniden yaratılıyor.
Vizyon Atölyesi'nin planladığı Kentsel Bulmaca projesi ile, mahallerde çok eksik olan park, açık alan, eğitim, sağlık ve ibadet gibi sosyal donatı alanlarının mevcut yapılara küçük müdahalelerde bulunarak yeniden yaratılması planlanıyor.Kentsel Bulmaca Projesi ile Hedeflenen
17 Ağustos depreminin yıldönümünde Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından, hayata geçirecekleri 'Vizyon Atölyesi' olarak isimlendirilen proje ile 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi'nin 18'inci yıl dönümüne özel program yapıldı.
'Kentsel Bulmaca' kapsamında mahallelerde kamusal alanların üretilmesi planlanıyor. 'Kentsel Bulmaca' projesi ile mahallelerde park, kültür ve ibadet merkezleri gibi kamusal alanların yer alacağı planlanıyor.
İlk başta açık alanlar ve parkları kapsayan Kentsel Bulmaca projesi, kültür, sağlık ve ibadet alanlarının da düzenlenmesini hedefliyor.
Sultangazi, Küçükçekmece, Kartal ve Bahçelievler ilçelerinde Kentsel Bulmaca programı için 1kmx1km'lik yani 100 ha'lık çerçeve içinde, kamusal alan yaratma kapasitesi test edilerek kamusal alan ve yapıların yeniden dağılımı için hazırlıklar yapıldı.
‘Daha Fazla Nüfusun Yaşamasının Önü Açılıyor’
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, aynı bölgede daha fazla nüfusun yaşamasının önü açılacağını ifade ederek; "Kentsel Bulmaca aslında bunu amaçlıyor. Aksi takdirde plansız bir imar anlayışı ile sadece aynı bölgede daha fazla nüfusun yaşamasının önü açılır. Bu da İstanbul'un zaten yoğun olan nüfusunu artırmaktan ve hayatı daha az yaşanabilir kılmaktan başka bir işe yaramaz” açıklamasını yaptı.
Anadolu’ya Yayıldı
Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu, proje kapsamında yapılan çalışmaların depremin 18. yıldönümünde Anadolu'ya yayıldığını vurgulayarak; "Kentlerimizi yeniden düşünmek söylemi' ile 17 Ağustos 2013 tarihinde, Büyük Marmara Depreminin 14. yılında başlattığımız bu hareket, depremin 18.yılında; yaptığı çalışmalarla Anadolu'ya yayılmış, 600'ün üstünde tasarımcısı ile gündem oluşturmuştur. Kentsel Bulmaca da bunun son örneği oldu” sözlerini dile getirdi.
Kentsel Bulmaca, farklı meslek gruplarının katılımcı ve aktif ortamda kamusal alan planlaması ve tasarımı sürecini yönetip, öneriler geliştireceği çalışma projesi olarak hayata geçirildi.
17 Ağustos 2013 yılında kurulan Kentsel Vizyon, tasarım, sosyal etki ve kamusal alan temaları dikkate alarak geliştirildi.
Kentsel Bulmaca projesi kapsamında:
Amaç; Mahallerimizde çok eksik olan park, açık alan, eğitim, sağlık ve ibadet gibi sosyal donatı alanlarının mevcut yapılara en az müdahale ile yaratılması.
Beklenti; İstanbul'un üç mahallesinde 1kmX1km çerçeve içinde kamusal alan yaratma kapasitesinin test edilerek kamusal alan planı ve yıkılan yapıların dağılımı planının hazırlanması.
Hedef Kitle; Üniversiteler, belediyeler, planlama ve tasarım ofisleri ile mahallelilerden oluşuyor.
Katılım Koşulları; Programa mimar, plancı, peyzaj mimarı gibi mesleklerden oluşacak en az 3 kişilik gruplar halinde katılım gerçekleştiriliyor.
Kentsel Bulmaca projesi, yapı ve yaşam riski bulunan bölgelerde, kamusal alan yaratmak ve bu alanları çoğaltmak için geliştirilen proje olarak hayata geçiriliyor.