Kentsel Dönüşüme Evimi Vermek İstemiyorum

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok bölgesinde kentsel dönüşüm inşaatları tüm hızı ile sürüyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok bölgesinde kentsel dönüşüm inşaatları tüm hızı ile sürüyor.

Ancak ne yazık ki çok katlı binalarda ortak karar verilmemesi çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Çoğunluğun karar vererek işlem yapabilmesi ise "kentsel dönüşüme evimi vermek istemiyorum" diyen kişilerin mağdur olmasına neden oluyor. Peki, kentsel dönüşüme itiraz hakkı bulunuyor mu ve evini vermek istemeyen kişilerin izlemeleri gereken yol nedir?



Kentsel Dönüşüm Evimi Vermek İstemiyorum


Eviniz müstakil ise ve riskli bölgeler olarak ilan edilen yerlerde bulunmuyorsa bu durumda evinizi zaten kentsel dönüşüme vermek gibi bir mecburiyetiniz bulunmuyor. Zaten sorun riskli bölgelerde ve çok katlı binalarda yaşanıyor. Riskli bölgede yer alan taşınmazlar taşınmaz sahibi istemeden dahi riskli yapı testine tabi tutulabilirken yine çok katlı taşınmazlarda çoğunluk kararı ile taşınmazın kentsel dönüşüme sokulmasına olanak sağlanıyor. Bu noktada çok katlı binalarda yaşayan taşınmaz sahiplerinin talebi üzerinde değerlendirme şirketi gelerek ilk olarak binanın riskli yapı olup olmadığını belirliyor.


Binanın riskli yapı olarak belirlenmesi durumunda ilk kentsel dönüşüme itiraz hakkı bu rapora yapılıyor. Bu itiraz hakkının kullanılması durumunda taşınmazın kayıtlı olduğu ilçe sınırında yer alan belediye başka bir değerleme firmasını devreye sokarak yeniden riskli yapı raporu için değerlendirme yapılmasını sağlar. Alınan ikinci raporda da binanın riskli yapı ilan edilmesi durumunda itiraz etme hakkı bulunmamaktadır. Yani oturduğunuz bina riskli yapı olarak onaylanırsa bu binayı boşaltmanız zorunludur.


Binanın yıkım aşaması için ise yine binanın çoğunluk kararı kabul edilir. Eğer binadaki taşınmaz sahiplerinin 3/2 çoğunluğu müteahhit ile anlaşır ise bu durumda yıkımı müteahhit yapar. Çoğunluğun içinde yer almayan ve karara itiraz etmek isteyen kişiler için ise kullanılabilecek tek yöntem Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü üzerinden ihaleye çıkılmasıdır. Bu ihale ile sizin taşınmaz hakkınızın satışı sağlanarak projeden çıkarılmanız gerçekleştirilir. Bu nedenle mümkün olduğunca ortak kararın içinde yer almaya çalışmak ve kentsel dönüşüm projelerinde kendi lehinize olan kararın çıkarılmasını sağlamak önerilir.

Gündem Haberleri