Kıdem Tazminatı Fonu Nedir, Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı kıdem tazminat fonu uygulaması işçiler tarafından sert tepkiye neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı kıdem tazminat fonu uygulaması işçiler tarafından sert tepkiye neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı reform paketinde kıdem tazminatının göz önüne getilmesi sonucu konfedarasyonlar ve sendikalar hükümeti " Kıdem Tazminatı İş Güvencemizdir dokunma" diyerek uyardı.



Kıdem Tazminat Şartları Büyüyor!



Normal şartlar da kıdem tazminatını en çalıştığın yerde en az 1 yıl çalışmak suretiyle emeklilikte, vefat halinde veya işveren tarafından kovulma durumlarında alınıyor.



Bunların aksine kıdem tazminatı almak isteyen vatandaşların aklı bir nedenle iş akdini feshetmesi veya erkeklerin askerlik, kadınların da evlendikten sonra bir yıl içinde istifa etmesi gerekiyor.



Sendikalar Eyleme Hazırlanıyor!



Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), söz konusu düzenlemeye karşı eyleme hazırlanıyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada, bu yılki 1 Mayıs'ın temasının kıdem tazminatı olmasını ve kutlamaların da Türkiye'de en yoğun örgütlü işçinin çalıştığı Kocaeli'de yapılmasını kararlaştırdıklarını dle getirdi.



Yeni düzenlemeye karşı ses çıkarmayan diğer işçi örgütü de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK). DW Türkçe'ye konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz, son kalemiz. Bu düzenlemenin hayata geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.



Kıdem Tazminatı Tavan Taban Puanları!



2019 yılı itibariyle taban tutar brüt asgari ücret olan 2558 liraya çıktı.



Bu demek oluyor ki 2018’e göre 525 liralık artış oldu. Tavan tutar ise 5434 liradan 6017 liraya yükselmiş oldu. Brüt maaşınız 7 bin lira, 10 bin lira ya da 20 bin lira olsa dahi kıdem tazminatı hesabında her yıl için en fazla 6017 lira baz alınacak.



Haber Vermeden İşten Atanların Ödeyecekleri Tutar Daha yüksek!



İşveren yanında çalıştırdığı elemanını işten çıkarmak istiyor ve işten çıkarıyorsa işçiye mutlaka söylemek zorunda. Nasıl ki işçi kendi isteğiyle çıkarken önceden izin vemek zorunda oluyorsa işveren de elemanın çalışma süresi 6 aydan kısaysa 2 hafta, 6 ay ile bir buçuk yıl arasındaysa 4 hafta, bir buçuk yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta, üç yıldan fazla olursa 8 hafta (56 gün) önce haber vermek zorunda.



Kıdem Tazminatı!





Emlak365.com



Gündem Haberleri