Kısmi Kapanma Ne Zaman Sona Erecek, Tam Kapanma Olacak Mı, Bayramda Sokağa Çıkma Yasağı Var Mı?

Türkiye'de bir süredir uygulamaya sokulan kısmi kapanmanın sonuçları merak edilirken kısmi kapanmanın ne zaman sona ereceği ve kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağına dair de meraklı bir bekleyiş yaşanıyor. Tam kapanma gelecek mi? Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kapsamında geçtiğimiz haftadan itibaren kısmi kapanma tedbirleri uygulanmaya başlandı. Kısmi kapanma tedbirlerinin koronavirüs vaka sayılarını ne şekilde etkileyeceği merak konusu oldu. Kısmi kapanma ne zaman sona erecek? Kısmi kapanmanın ardından tam kapanma olacak mı? Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı?

HEDEF VAKA SAYILARINI DÜŞÜRMEK

Kısmi kapanma tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir hedef koyulduğu bildirildi. Bu hedefe göre kısmi kapanma tedbirleri sayesinde koronavirüs vaka sayılarında iki haftada yüzde 50 gerileme hedefleniyor. 30 gün sonra ise günlük vaka sayılarının 20 binli rakamların altına indirilmesi düşünülüyor. Ancak şu ana kadar bu konuda tablolara yansıyan bir gelişme olmadı. Asıl etkinin ise ancak 15-20 gün sonra koronavirüs tablolarına yansıyabileceği bildirildi.

KISMİ KAPANMA NE ZAMAN SONA ERECEK?

Kısmi kapanma kararı geçtiğimiz hafta pazartesi günü alınmıştı. Kabine toplantısında alınan karar ile Türkiye'nin 81 ilinde kısmi kapanma uygulanmaya başlanmıştı. Aradan bir hafta geçtikten sonra yeni kabine toplantısı beklenmeye başlandı. Yeni kabine toplantısının 26 Nisan 2021 Pazartesi günü yapılması bekleniyor. Bu kabine toplantısında kısmi kapanmanın iki haftalık süreci de değerlendirilecek. Uzmanlara göre kabine toplantısında kısmi kapanmanın Ramazan boyunca devam etmesi kararı alınacak. Ancak kısmi kapanmanın beklenen sonuçları vermemesi durumunda tam kapanmaya yönelik adımların atılmasının da olası olabileceği bildirildi.

TAM KAPANMA OLACAK MI?

Bilim Kurulu'nun bazı üyelerinin kısmi kapanmanın sonuç vermeyeceğini ve çözümün tam kapanma ile bulunacağını tavsiye ettikleri biliniyor. Ancak dünyada tam kapanmayı yapabilen ülke neredeyse yok gibi. Bundan dolayı Türkiye de kısmi kapanma ile son şansını deniyor. Koronavirüs vaka sayıları azalma eğilimine girmezse bu sefer kabinede tam kapanma gündeme gelecek. Tam kapanma kararı için gelecek hafta yapılacak olan kabine toplantısı beklenecek.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Türkiye'nin 81 ilinin çok büyük bir kısmı yüksek riskli kategoride bulunuyor. Vaka sayılarında önemli derecede bir azalma olmaması durumunda Ramazan Bayramı'na özel koronavirüs tedbirleri alınması düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bayramda 81 ilde sokağa çıkma yasağı yeniden gündeme gelecek. Özellikle bayramlaşmalar sırasında oluşacak kalabalıkların virüsün yayılımına olanak sağlayabileceği endişesi ile Ramazan Bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı kararının kabine toplantısından çıkması yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Gündem Haberleri