Kızılay ve AFAD'a giden bağışlara vergi indirimi uygulanacak!

Yaşanan deprem felaketinin ardından pek çok vatandaş deprem bölgesindeki depremzedelere yardım etmek amacı ile Kızılay ve AFAD'a bağışta bulunmaya başladı. Bu bağışlardan vergi indiriminin uygulanacağı açıklandı.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremin ardından pek çok deprem bölgelerinde binlerce binanın yıkıldığına şahitlik edilmişti. Bu yıkımın ardından afet bölgelerinde hem arama kurtarma çalışmaları ile deprem bölgesinde depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yardımlar yapılmaya başlandı. Depremzedeleri en çok etkileyen durumlardan biri olan olumsuz hava şartları nedeni ile vatandaşların hem kişisel ihtiyaçlarını hem de gıda ihtiyaçlarının karşılanması için yardımlar yapılmaya başlandı. 

KIZILAY VE AFAD İÇİN YARDIMLAR BAŞLADI! 

Yapılan bu yardımlar hakkında merak edilen bir diğer konu ise nakit yardımlarından vergi indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı merak edildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda AFAD tarafından şu şekilde açıklama yapıldı;

"Bu kapsamda, Kahramanmaraş merkezli depremler için AFAD Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyası başlatılmıştır. Ayrıca Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağışların tamamı da vergi matrahından indirilebilmektedir.

Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir. Aynı şekilde, Türk Kızılay tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir. Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır." 

KDV HESAPLANMAYACAK! 

Tüm bunların yanı sıra şirketler tarafından yapılan bağışlarda vergi indiriminden faydalanabilecekleri ifade edilirken KDV konusunda da yine AFAD tarafından açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda "Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecektir. Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir." ifadeleri ile deprem bölgesine yapılacak olan bağışlarda vergi indiriminin uygulanıp KDV'lerde de işletmeler tarafından indirim konusuna girilebileceği ifade edildi. 

Gündem Haberleri