Konya Karapınar'da Yeni Obruk Oluştu! Karapınar Obruk Haritası Genişliyor

Karapınar'da obruk oluşumu tüm hızı ile devam ediyor. Girerek yerleşim yerlerine yaklaşan obruklar bölge halkında korku yaratıyor! Detaylar haberimizde...

Karapınar'da obruk oluşumu tüm hızı ile devam ediyor. Girerek yerleşim yerlerine yaklaşan obruklar bölge halkında korku yaratıyor! Detaylar haberimizde...

Konya'nın Karapınar ilçesinde meydana gelen obruk sayısı artmaya devam ediyor.



Oluşan dev obruklar vatandaşları tedirgin ederken her yeni obruğun yerleşim yerlerine daha da yakın hale gelmesi can güvenliği açısından da risk yaratmaya başladı.



Yolun Üzerine 10 Metrelik Dev Obruk Oluştu



Dün yaşanan olayda bölgede yolun üzerinde yeni bir obruk oluştu. Konu hakkında açıklama yapan ve geçimini bölgede çiftçilik yaparak kazanan Adem Aydemir, ''İlkbahar gelince tarlada ve yaylalarda çalışmalar başlıyor. Obruğun yolda olması endişe verici. O sırada herhangi bir aracın geçmemesine şükrediyoruz. Yolda veya tarlada küçük bir çukur görsek korkuyoruz. Bu obruğun yakınında belli aralıklarla 10 tane daha obruk var" diyerek yaşadıkları korkuyu dile getirdi.



Obruk Nedir, Obruk Ne Demek?



Yer altı sularının karbonik asitle zenginleşmesi sonucunda asit özelliğine kavuşması ve kireç taşlarını eritmeye başlaması sonucu yer altına doğru mağaralar meydana getirmesi ile obruk oluşumu için ilk adım atılmış olur. Mağaralarda yer alan suyun çekilmesi ile toprağın üzerinde yer alan örtü kendisini taşıyamıyor ve büyük bir gürültü ile aniden çöker. Bu nedenle ağız çapları derinleştikçe büyüyen çukurlar oluşur ve bu dev çukurlara obruk adı verilir.



Konya'da Neden Obruklar Oluşuyor?



Obruk oluşumunun bir numaralı nedeni olarak yer altı sularının bilinçsiz sulamalar nedeni ile çekilmesi gösteriliyor. Konu hakkında açıklamalar yapan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık "Yer altı suyu seviyesi 30 yılda 30 metre azaldı. Her yıl yer altı suyu seviyemiz bir metre düşüyor.



Bu seviyedeki düşüş obrukların oluşumlarını tetikleyen faktörlerden biridir. Yer altı suyunun çekildiği her yerde obruk oluşacağı anlamı çıkmamalıdır. Biz, obruk oluşumlarının önlenmesi ve bununla ilgili alınacak tedbirler kapsamında MTA ve AFAD tarafından yürütülen projelerin finansmanını sağlıyoruz. Konya Ovası'nda metrekareye yıllık 320 milimetre yağış düşüyor. Bölgede devam eden kuraklık ve artan yer altı suyu kullanımı, yer altı su seviyesinin düşmesine neden oluyor.



Su seviyesi son 40 yıllık periyotlara baktığımızda ciddi anlamda düşüyor. Yer altı sularının aşırı ve bilinçsiz kullanımı obruk oluşumlarını da tetikliyor. Tabii yalnız başına su kullanımından ziyade jeolojik faktörler de etkili" diyerek Konya'da sayıları artan obrukların neden bu kadar hızla arttığını açıkladı.



Konya'da Obruk Sayısı 325'e Ulaştı!



Arık Konya'da şimdiye kadar tespit edilen obruk sayısını da açıklayarak "Toplamda tespit ettiğimiz obruk sayısı 325'e ulaştı. Havzada tarımsal üretim için yoğun su kullanılmaya başlandı. Şeker pancarı, mısır gibi bitkiler su kullanımını artırdı.



Ayrıca bölgede ciddi anlamda kaçak yer altı suyu kullanımı mevcut. Tespit edilen 140 bin su kuyusundan yalnızca 40 bini ruhsatlı. Yani 100 bin civarında ruhsatsız su kuyusu var. Bu durum acilen önlenmelidir.



Ayrıca yer altı su seviyesinin beklenenden hızlı düşmesi ve obruk oluşumlarının önlenmesi adına su kullanımı konusunda insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. İmar barışı gibi belki bir su barışı ile en azından su kuyularının kontrol edilmesi sağlanmalı ve yoğun su tüketen bitkilerin ekimi konusunda tedbirler alınmalıdır" diyerek acil çözüm önerilerini sıraladı.



Emlak365.com


Gündem Haberleri