Koronavirüs bu kez kanser hastalarına umut oldu! Araştırmalar yapıldı, uzmanlar bizzat açıkladı

Tüm dünyanın kabusu haline gelen koronavirüs ya da Covid-19, şimdilerde kanser ile savaşan hastaların umudu haline dönüştü. Yapılan son araştırmalar, Covid-19’un kanser üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğunu gösterdi.


2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan kentinden başlayan koronavirüs salgını kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına almayı başardı. 2020 yılının mart ayında Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen koronavirüs bugüne kadar milyonlarca kişinin ölümüne yol açtı. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle salgın ile mücadele döneminde alınan sıkı önlemler ise pek çok kişide psikolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan olumsuz sorunlara neden oldu.

Üç yıldır devam eden, şimdilerde daha hafif bir şekilde seyretmeye başlamış olan koronavirüs, tüm dünyanın kabusu haline gelmişken, kanser hastalarının umudu olmayı başardı. Koronavirüsün yaygın olduğu dönemlerde kanserli hastalardaki değişimi fark eden bilim insanları, kanser ile koronavirüs arasındaki ilişkiyi çözmek için çalışmalara başladı. Araştırmalarından sonuç almaya başlamış olan bilim dünyasından kanser hastalarını umutlandıracak bir haber geldi.

BİLİM İNSANLARI KORONAVİRÜS İLE KANSERİ YOK ETTİ

Çalışmalarını laboratuvar ortamında gerçekleştiren bilim insanları koronavirüste bulunan proteinin modifiye edilmiş bir versiyonunun tedaviye dirençli ve ölümcül akciğer kanseri tümörlerini yok etmek için kullandı. Sonuçların başarılı olduğuna dikkat çeken Chicago’daki Rush Tıp Koleji’nde nöroloji profesörü olarak görev alan n Kalipada Pahan, çalışmalar ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu sonuçlar akciğer kanseri hastalarında tekrarlanırsa, bu ölümcül hastalık için umut verici olabilir. Kanserin ilerlemesini durdurmak için başka bir tedavi olmadığında intranazal spike S1 proteini geç evre akciğer kanseri için kullanılabilir.”

TEORİLERİ PEK ÇOK KORONAVİRÜS HASTASI DESTEKLEDİ

Araştırmaları sürdüren bilim insanları, yapılan deneyin ardından deneyi bir de fareler üzerinde tekrarladı. Akciğer kanseri olan farelere koronavirüste bulunan proteini veren bilim insanları, fareler gözlemlenmiş olan tümörün dört hafta içerisinde küçüldüğünü gözlemledi.

Şimdilerde ölüm oranının en yüksek olduğu akciğer kanserinin tedavisi için koronavirüs proteinini kullanmaya amaçlayan bilim insanları, insanlar üzerindeki etkileri ölçmek için kolları sıvadı. Öte yandan koronavirüse yakalanan akciğer kanseri hastasının olumlu yönde gelişme gösterdiğini açıklayan bilim insanları, bu durumun da teorik çalışmalarını desteklediğini hatırlattı.

Gündem Haberleri