Koruyucu Aile Nasıl Olunur?

Koruyucu aile nasıl olunur yazımızda hazırladık. Sizler de koruyucu aile olmak ya da koruyucu aile desteğinden yararlanmak istiyorsanız yazımızı inceleyebilir; istediğiniz tüm bilgilere sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Koruyucu aile olmak için şu şartları taşımanız gerekir:

·        Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir. Bu nedenle de Türkiye'de yaşamak zorundasınız.

·        Yaş olarak bakıldığında çocuk bakmak zor ve özel bir süreç olduğu için sorumluluk sahibi olan 25- 65 yaş aralığında olan kişiler koruyucu aile olabilir.

·        Koruyuculuk sıfatı yüksek olan koruyucu ailenin eğitim seviyesi ise ilkokul seviyesidir. Bu durum günümüzde tartışılabilir nitelikte olup sevgi ve emekle büyüyen çocuklar için eğitim seviyesinin aranmamalıdır.

·        Ekonomik anlamda çocuk biyolojik ailesinden sorun yaşadığı için özellikle psikolojik, eğitsel, ekonomik, sosyal refahı yüksek olan ailelerin koruyucu sıfatıyla onlar için güven ortamı oluşturmaları oldukça önem taşır.

·        Koruyucu aile çocuğun öz ailesi olmamalıdır. Hukukun koruyucu aile sınırlarını keskinleştiren bir madde olup bakıma muhtaç çocuk yabancı ve tanımadığı insanlar tarafından bakılarak sevgi ve şefkatle büyütülür.

Koruyucu Ailede Süreç Nasıl İşler?

Koruyucu ailede süreç çocuk istismara uğramış ise, zarar görmüşse biyolojik anne ve babadan alınarak koruyucu aileye teslim edilir. Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi tehlikede ise çocuk manevi olarak terk edilmişse hâkim bakıma muhtaç çocukları biyolojik anne ve babasından alarak koruyucu aileye ya da bir kuruma yerleştirir. Çocuğun anne ve babası çocuğun bakımını iyi üstlenmediyse koruyucu aile, çocuğu almak için başvuruya bulunduğu anda hâkim tarafından çocuğu koruyan önlemler alır.

Kurumlar mı Yoksa Koruyucu Aile mi Tercih Edilmeli? 

Kurumlar ve koruyucu aile arasındaki ayrım açısından bakıldığında çocuk için ikisi de güvenlidir. Hâkim çocuğun kurum ya da koruyucu ailede kalıp kalmaması konusunda alanında uzman Psikolog ve Pedagoglarla görüşerek kararını kolay, hızlı şekilde verebilir. Pedagog bakıma muhtaç ailesinden zarar gören çocuğu inceleyerek hâkime bir rapor sunar. Çocuğun nerede daha iyi bakım alacağı konusunda görüş bildirir. Kendi öz ailesinden fiziki, psikolojik, cinsel istismara uğrayan çocuk için en sağlıklı karar verilerek genellikle koruyucu aile tercih edilir.

Gündem Haberleri