Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklarda dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda, Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen bilgi verdi.
Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Birçok vatandaş kurban kesecek, peki kurban seçimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerekenler konusunda Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, açıklamalarda bulundu.
Tüylerinin Parlak Olması Gerekiyor
Kurban Bayramına çok az kala, kurbanlık seçiminin nasıl yapılacağı ile ilgili önerilerde bulunan Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, hayvanın tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde yaralanma belirtilerinin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kurban Bayramı nedeni ile hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanmaya başlandı. Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu dile getiren Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, kurbanlık seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu vurguladı.
Yaşının Dolması Gerekli
Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, Kurban Bayramı için damızlık olarak satılan hayvanlardan ziyade damızlık dışı bırakılmış erkek ve dişi hayvanların satış dönemi olduğunu vurgulayarak; “Öncelikle hayvanın dış görünüşü bakımından sağlıklı olup olmadığını kontrol ederiz. Tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde herhangi bir yaralanma belirtilerinin olmaması gerekiyor.
Dış Bakısına Dikkat Edilmeli
Gözlerinin parlak bir şekilde bakması ve körlük olmaması gerekiyor. Bunlar hayvanlarda görülen dış bakılardır. Ayrıca hayvanın yaşının dolması yani biz buna kapak açma deriz bu ise hayvanın süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerinin yerine gelmesidir. Bu da ön dişlerinden itibaren başlar ön iki dişinin kalıcı hale gelip yaşını doldurması ile kurban vazifesini görebilir. Bu şekilde sağlıklı kurbanlık hayvanlarımızı ayırt edebiliriz" açıklamasında bulundu.
Kurban Bayramında alınan kurbanlıklara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, ilk başta hayvanın dış bakısına bakılması gerektiğini ifade etti.