Vazelon Manastırı’nın bulunduğu yer Trabzon’un Maçka ilçesidir. Bu ilçeye bağlı olan Kiremitli Köyü’nün sınırlarında yer almaktadır. Bu tarihi yapı Trabzon il merkezine 40 km uzaklığındadır. Maçka’ya uzaklığı ise yaklaşık 10 km’dir.
Vazelon Manastırı’nın Tarihçesi Nedir?
Yahya Manastırı olarak da bilinmektedir. Yunanlılar tarafından 270 yılında inşa edilmiştir. Bu tarihi yapının onarımını 565 yılında 1. Justinianus adlı Bizans İmparatoru gerçekleştirmiştir. İnşa edildiği günden bu zamana kadar birçok defa restore edilmiştir. Bu tarihi yapının büyük bir bölümü 1410 senesinde yıkılmıştır. Sonradan tekrardan inşa edilmiştir.
Eski dönemlerde Vazelon Manastırının ziyaretlerinden elde edilen ücretler ile Sümela Manastırı restore edilmiştir. Bu sebepten dolayı Vazelon Manastır’ı Trabzon halkı için ekonomik dini ve kültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu manastır çoğu işgalci tarafından harap hale getirilmiştir. En son Sasaniler bu yapıyı yıkmıştır. Sasaniler ayrıca manastır içerisindeki yaklaşık 400 kişiyi de öldürmüştür. Günümüzde hem manastır hem de bu yapıya giden yolu harap durumdadır. Vazelon Manastırı’nın tarihçesi oldukça etkileyicidir.
Vazelon Manastırı’nın İçerisinde Neler Bulunur?
Bu tarihi binaya merdiven ile girilmektedir. Merdivenin basamakları kırıktır. Bu yüzden çıkarken çok dikkatli olmalısınız. Merdivenlerden çıktığında küçük bir antreyle karşılaşırsınız.
Antrenin solunda ve sağında iki dar koridor bulunmaktadır. Koridorlar toplam altı odaya açılmaktadır. Girişte ek bir bölüm vardır. Ek bölümün 19. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Giriş, sert taşlardan ve çok sayıda pencereden meydana gelmiştir.
Eski zamanlarda manastırın eski kısmına ahşap bir merdiven ile çıkılırmış. Bu yüzden merdiven günümüzde bulunmaz. Diğer kata geçmek için tırmanmak ya da alt katta yer alan gizli dar ve uzun geçitten sürünmek gerekir. Eski manastır kısmına çıktığınızda bazı bina kalıntıları ile karşılaşırsınız.
Vazelon Manastırı’nın adandığı peygamber Hz. Yahya’dır.
Manastır ve bölümlerinin üstleri ahşaptan oluştuğu için günümüzde çürümüş ve yıkılmıştır. Bu tarihi bina 1923 yılında terk edilmiştir.
Vazelon Manastırı’nın Hikayesi Nedir?
Vazelon Manastırı’nın hikayesi aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.Bu manastır adını yamacına kurulduğu Zabulon Dağı’ndan aldığı söylenmektedir. ilk zamanlar Zouvalon denilmekteydi. Sonradan ise Vazelon olarak anılmaya başlanmıştır. Manastırın bulunduğu yerin sessiz olmasının nedeni araştırmacılara göre buraya kutsal bir hava katmak içindir. Manastır, ilk önce mağaranın önüne inşa edilmiştir.
Kaynaklara göre manastırda kocaman bir kütüphane bulunmaktaydı. Burada çok değerli olan el yazması kitaplar olduğu söylenmektedir. Üstelik manastırda çeşitli dönemlerde yaşayan papazların bölgede olan tüm olayları yazdıkları söylenmektedir. Hatta yazdıklarını birleştirerek bir arşiv oluşturmuşlar.
Bu kilisenin dış duvarlarında freskler bulunmaktadır. Frenks, ıslak alçı yüzeye boyanın sürülerek uygulandığı bir resim tekniğin adıdır. Manastırdaki duvarlarda cennet, cehennem ve kıyamet gününü betimleye eden freskler yer almaktadır. Bunların çoğu günümüze bozulmadan gelebilmiştir.
Vazelon Manastırı’na Nasıl Gidilir?
Öncelikle Trabzon merkeze ulaşmanız gerekir. Bunun için birçok yöntem bulunur. Kara yolu olarak şahsi aracınız ya da otobüs ile gelebilirsiniz. Ayrıca uçakta kullanabileceğiniz taşıtlardandır. Merkeze ulaştıktan sonra burada bulunan minibüsler sayesinde Vazelon Manastırı’na kolayca ulaşabilirsiniz.
Rize-Artvin Havaalanı ile manastır arası 143 kilometre uzaklığındadır. Araba ile yaklaşık 1 saat 56 dakika sürer.
Vazelon Manastırı ile Trabzon Havaalanı arası 37 kilometre uzaklıktadır. Bu mesafe araçla 37 dakikadır. Bu yollar Vazelon Manastırı’na gitmenin yöntemlerindendir.