Mansur Yavaş, İmamoğlu ve Tunç Soyer'e Danıştan'dan Kötü Haber! Noktayı Koydu

Belediyelerin yardım toplamasına ilişkin geçtiğimiz dönemlerde İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi gündeme gelmişti.

Belediyelerin yardım toplamasına ilişkin geçtiğimiz dönemlerde İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi gündeme gelmişti. Yardım kampanyalarına ilişkin Mansur Yavaş tarafından başlatılan yargı sürecinde karar verildi.

DANIŞTAY SON NOKTAYI KOYDU

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yardım kampanyası düzenlemiş ve para toplamıştı. Daha sonra belediyelerin yardım kampanyasına ilişkin İçişleri Bakanlığı devreye girmişti. Sürecin ileriki kısmında ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İçişleri Bakanlığı'nın yardım toplanmasına ilişkin genelgenin durdurulması için dava açmıştı. Bu genelgenin iptalini öngören davada başvuru reddedilmişti.

Danıştay 10. Dairesi tarafından alınan bu karara ise daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı itirazda bulunmuştu. İBB'nin Danıştay 10. Dairesinin kararına ilişkin itirazı da neticelendi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu almış olduğu son karar ile İçişleri Bakanlığı'na ait genelgenin iptali talebinin reddine karar verdi. Alınan karara ilişkin detaylar ise Habertürk yazarı Yasemin Güneri tarafından paylaşıldı.

İMAMOĞLU, YAVAŞ VE SOYER'E KÖTÜ HABER

İstanbul, Ankara ve İzmir Büüyükşehir Belediyeleri tarafından başlatılan yardım kampanyalarında, vatandaşlara iban verilip para yardımı talep edildi. Salgın ile mücadelede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla başlatılan bu kampanyalar ise İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine takıldı. Yargıya taşınan konuya dair ise son söz geldi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, belediyelerin yardım kampanyası düzenleyerek para toplayamayacağına karar verdi. Allınan kararda belediyenin mevzuatı gereği yardım toplama yetkisinin olmadığı, izin almaksızın yardım toplamasının mümkün olmadığı yönündeki İçişleri Bakanlığı genelgesinin hukuka aykırı bulunmadığı vurgulandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Salgının ilk dönemlerinde başlatılan belediye kampanyalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'da açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönem konuya dair konuşmasında devlet içinde devlet olmanın anlamı yoktur, ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında ayrıca yasaların buna müsade etmediğini "Bu bakımdan, şu anda bu kampanyalar sadece devletimizin açıkladığı birimler tarafından yürütülmektedir. Belediyeler böyle kampanyalar açacak olursa, devlet içinde devlet olur. Yasalar da buna müsaade etmiyor" sözleriyle dile getirmişti.

Gündem Haberleri