Marmara'daki 4.2'lik deprem sonrası uyarı! Tarihi faylar çalışıyor, deprem uzmanından açıklama!

Bugün Marmara Denizinde meydana gelen deprem ile alakalı olarak uzman değerlendirmesi yapıldı. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler bir açıklama yaparak son depremin tarihi fayların aktif olarak çalıştığını gösterdiğini söyledi.

Marmara Denizinde bugün 4.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu depremin meydana gelmesi akıllara büyük İstanbul depremini getirdi. Edirne’de düzenlenen Deprem Çalıştayı'na katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler önemli bilimsel açıklamalarda bulundu.

MARMARADA DEPREM BEKLENTİSİ

Beklenen Marmara depremi hakkında önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Tolga Bekler, “Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölge ve çevre faylara dair çalışmalar hızlandı. Marmara Denizine kıyısı olan iller özellikle de Kuzey Anadolu Fayının Marmara Denizi içerisindeki uzantılarının üretebileceği depremlerden etkileneceklerdir. Bundan dolayı şehirlerimizin durumu nedir, deprem olursa nasıl etkilenirler, faylarımıza ait son bilgiler nelerdir gibi çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

TARİH FAYLAR AKTİF ÇALIŞIYOR

Marmara Denizinde gerçekleşen son 4.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Tolga Bekler, “Bugün gerçekleşen deprem Marmara Denizinin altından geçen tarihi bir fayda gerçekleşti. Buna benzer depremleri önümüzdeki dönemlerde de göreceğiz. Bu bize bu fayların aktif olduğunu gösteriyor. Bu adeta bir insan kalbine benziyor. Kalbe atma deseniz bile atıyor, faya da çalışma diyemiyorsunuz. Her sistem, kendi yakın çevresindeki sistemin üzerinde bir gerilme oluşturur. Bunun örneğini 1999 depreminde, 6 Şubat depreminde gördük.” ifadelerini kullandı.

DEPREM KAPIMIZI BİR DEFA ÇALACAK!

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin bölgedeki fayların statik dengelerini bozmuş olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tolga Bekler, “Anadolu’nun genel bir tektonizması vardı. Son depremlerle bu standart çalışan tektonizma bozuldu. Depremin zamanı açısından herhangi bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Ancak bu bahsettiğimiz fayların ne kadar hızlı, ne kadar aktif ve ne kadar düzensiz çalıştığını görebiliyoruz. Marmara’da faylarda çeşitli gerilmeler var. Burada büyük bir deprem olacak ama zamanını bilmiyoruz. Şimdiye kadar bu büyük depremin tedbirlerini almış olmamız gerekiyordu. Depremi bekliyoruz diyebiliriz. Deprem bizim kapımızı Marmara’da bir defa çalacak ve umarım biz bu depremi iyi karşılarız. İyi karşılayamazsak çok büyük kayıplarımız olur.” şeklinde konuştu.

Not: Burada ilgili deprem uzmanının açıklamalarına yer verilmiş ve uyarıları haberleştirilmiştir. Depremin ne zaman olacağına dair bir hükümde bulunulmamıştır. Depremlerin zamanına dair herhangi bir çıkarımda bulunmak mümkün değildir. 

Gündem Haberleri