Maskesiz Sokağa Çıkanlara Yeni Tedbir! Yasağı İhlal Edenlere Böyle Ceza Verilecek!

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelge ile koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirler konusunda yeni döneme geçiş yapıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelge ile koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirler konusunda yeni döneme geçiş yapıldığı belirtildi. Yeni genelge ile beraber başta maske takma zorunluluğu olmak üzere çok sayıda koronavirüs tedbirinin ihlali durumunda vatandaşlar şikayetçi olabilecekler. Kurulacak il ve ilçe salgın denetim merkezleri bu şikayetlere anında müdahale edip gereken cezai işlemin yapılmasını sağlayacaklar.

Türkiye'de koronavirüs salgının etkisini arttırmaya başlamasıyla beraber İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Her gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan günlük koronavirüs tablosunda yeni vaka sayılarının 1.500 rakamına doğru ilerlemesi nedeniylealınan salgın tedbirleri daha fazla denetime tabi tutulacak.



MASKE TAKMAYANLAR İHBAR EDİLEBİLECEK



İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine acil kodlu bir genelge göndererek ivedilikle tüm illerde ve ilçelerde salgın denetim merkezlerinin kurulmasını istedi. Valiliklerce ve kaymakamlıklarca kurulan bu denetim merkezlerine vatandaşlar koronavirüs tedbirlerinin ihlal edildiği gördükleri durumda ihbaerda bulunabilecekler. Yapılan bu ihbarlara anında müdahale edilip toplum sağlığını tehlikeye atanlara cezai yaptırım uygulanacak.



Maske takma zorunluluğunu yerine getirmeyen ve kalabalık yerlerde maskesiz dolaşarak hem kendisini hem çevresini hem de tüm toplumu riske atan vatandaşların cezai yaptırımla karşılaşmasını sağlayacak son uygulama ile maske takma oranının arttırılması hedefleniyor. Bundan sonra vatandaşlar gördükleri koronavirüs tedbirlerinin ihlallerini uygulama kapsamında belirtilen telefon numaralarını arayarak ihaber edebilecekler.



KORONAVİRÜS TEDBİRLERİNE UYMAYANLAR NEREYE ŞİKAYET EDİLECEK?



Kurulan salgın denetim merkezlerine vatandaşlar ihbarda bulunmaya başladılar. Koronavirüs salgınına aykırı bir durum halinde vatandaşlar Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından ihbarda bulunabilecekleri gibi 112, 155, 156 ve valilikler ile kaymakamlıklarca belirlenecek ihbar hatlarını da arayarak şikayetçi olabilecekler.





TEDBİR İHLALİ YAPANA İHBARLA CEZA VERİLECEK!



Yeni kurulan sistem gereği vatandaşların ihbarları her bölgede tek bir merkezde toplanacak. Yine sistem gereği kurulan işyeri veya mahalle denetim ekipleri anında ihbarın olduğu bölgeye giderek ihlal tespit edilmesi durumunda tutunak tutacaklar. Bu tutanaklar ise valiliklerce ve kaymakamlıklarca para cezası uygulanmasının yolunu açacak. Bu şekilde koronavirüs tedbirlerine uyma oranı arttırılarak ölümcül salgının ülke içerisinde yayılımının engellenmesi sağlanacak.



65.184 KİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ!



Edinilen bilgilere göre Türkiye'nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde kurulan salgın denetim merkezlerinde 17.993 denetim ekibi oluşturuldu. Bu ekiplerde ise görevli olanların sayısı 65.184 kişi olarak bildirildi. Bu yetkilendirmelerin tamamı ise valilikler ve kaymakamlıklar aracılığı ile gerçekleştirildi.



7 GÜN 24 SAAT İHBARLAR DEĞERLENDİRİLECEK



İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre kurulan salgın denetim merkezleri gelen ihbarları değerlendirip sonuçlandırmak amacıyla haftanın 7 günü 24 saat boyunca çalışma yapacaklar. Saatin kaç olduğuna bakmadan gelen ihbarların gereği salgın denetim merkezleri tarafından yerine getirilecek.



Yapılacak olan bu uygulamanın vereceği sonuçlar hem vatandaşların memnuniyetine hem de 10 gün sonra koronavirüs günlük yeni vaka sayılarına bakılarak yeniden yorumlanacak. Gerekirse bu konuda İçişleri Bakanlığı gevşetme veya sıkılaştırma yapacak.



Emlak365.com


Gündem Haberleri