Meclis Mesaiye Başlıyor İlk Hafta Başlıkları! Kredi Sicil Affı, EYT, Emeklilere İntibak, Nafaka, Yeni Askerlik

TBMM uzun bir aranın ardından yeniden mesaiye başlayacak. Çok sayıda alanda düzenleme beklenirken Meclis'in ilk haftasında ele alınacak konuların hangilerinin olacağını, sunulacak kanun tekliflerini ve AK Parti'nin çalışma listesinde yer alan konuları aktarıyoruz. İşte meclisin çalışma sistemine ilişkin güncel konular.

TBMM uzun bir aranın ardından yeniden mesaiye başlayacak. Çok sayıda alanda düzenleme beklenirken Meclis'in ilk haftasında ele alınacak konuların hangilerinin olacağını, sunulacak kanun tekliflerini ve AK Parti'nin çalışma listesinde yer alan konuları aktarıyoruz. İşte meclisin çalışma sistemine ilişkin güncel konular.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ekim ayında açılmasının ardından geçtiğimzi ay içerisinde koronavirüs tatiline girmişti. Uzun süredir tatilde olan TBMM, hafta içerisinde Salı günü yeniden açılacak. Meclisin açıklamasını bekleyen milyonlarca vatandaş ise ele alınacak konutları merak ediyolar.



MECLİS SALI GÜNÜ AK PARTİ'NİN KANUN TEKLİFİYLE AÇILIYOR



AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu konuşmasında yeni bir kanun teklifi hakkında bilgi verdi. 44 maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını ifade eden Mehmet Muş, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" için Meclis Başkanlığı'na başvuru yapıldığını duyurdu. Söz konusu kanun teklifi 44 maddeden oluşuyor.



Yeni Askerlik Düzenlemesi



AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş söz konusu kanun teklifinin içersiği ve yeni askerlik düzenlemesine ilişkin konuşmasında "Bugün 44 maddelik Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili yasa teklifimizi Meclis Başkanlığına sunuyoruz. Askerliğini yapmayan milletvekilleri dönem sonunda bu görevleri ifa edecekler " dedi.



SALI GÜNÜ HANGİ BAŞLIKLAR GÖRÜŞECEK?



Koronavirüs ile mücadele sürecinin devam ettiği bu günlerde yeniden açıklacak olan TBMM'de ilk görüşülecek olan konunun ‘teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin kanun teklifi’ olacak. Bu düzenlemenin yanında ayrıca Meclis gündeminde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte ‘uyum’ çalışmalarının önümüzdeki günlerde gündemde olacağı düşünülüyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, Meclis'in çalışma usullerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne adapte edilmesine ilişkin içtüzük değişikliğini, önümüzdeki haftalarda siyasi partilerinin temsilcileriyle görüşeceği öne sürüldü.



EYT, NAFAKA, SİCİL AFFI, EMEKLİLERE İNTİBAK



TBMM'de görüşülmesi talep edilen konu başlıkları ise çok sayıda vatandaşı ilgilendiriyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Nafaka Düzenlemesi, Kredi Sicil Affı, Emeklilere İntiibak düzenlemesi bu başlıklardan bir kaçı. Bu konuların tamamına ilişkin hükümetin veya muhalefet partilerinin çalışmaları bulunuyor. Ancak henüz somut bir adım atılmış değil.



İntibak Düzenlemesi



Emeklilere İntibak düzenlemesi konusunda meclisin ve Çalışma Bakanlığı'nın planan bir çalışması bulunmuyor. Ancak 2000'den sonra emeklilik hakkı elde edenlerin emekli maaşlarının düşük olması nedeniyle konu sık sık siyasi gündemde yer alıyor. Düzenleme talep edilen başlıkların başında geliyor.



EYT



EYT konusuna dair Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti kanadından gelen açıklamaların ardından soru önergeleri ve kanun teklifleri devam etti. Ancak düzenleme ilişkin yakın dönemde bir gelişme olması beklenmiyor.



Nafaka Düzenlemesi



Nafaka düzenlemesine ilişkin ise farklı çözüm önerilerinin masada olduğu ifade ediliyor. Konuya dair Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın devam eden çalışmaları bulunuyor.



Kredi Sicil Affı



Kredi Sicil Affı pandemi döneminde en çok dile getirilen düzenlemelerden olan kredi sicil affına ilişkin bir düzenleme çalışması olup olmayacağı merak konusu. Düzenlemeye ilişkin son açıklama bir kaç gün önce Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu en kısa sürede kredi sicil affının çıkarılması gerektiğini söyledi.



Emlak365.com

Gündem Haberleri