Merkeze çekilen büyükelçi Merve Safa Kavakçı kimdir, kaç yaşında, nereli, babası kim?

Cumhurbaşkanı kararı ile Malezya büyükelçisi Merve Safa Kavakçı'nın merkeze çekildiği açıklandı. 1999 yılına damgasını vuran Merve Safa Kavakçı kimdir, kaç yaşında gibi soruların yanıtı haberimizde.

Resmi Gazete'nin 02 Haziran 2022 tarihli sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 23 dış temsilcilikteki büyükelçi merkeze alınırken, 25 dış temsilciliğe yeni büyükelçilerin atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Yeni atama kararıyla, merkeze alınan büyükelçiler arasında Malezya Büyükelçisi Merve Safa Kavakçı'nın da olduğu görüldü.

2017 yılında Malezya Büyükelçiliğine atanan Merve Safa Kavakçı, 5 yıldır Büyükelçilik görevini sürdürüyordu. Yeni atama kararı sonrasında daha önce Bülent Ecevit ile yaşananlar nedeniyle ismine aşina olunan Merve Safa Kavakçı kimdir merak konusu oldu.

Malezya Büyükelçisi Merve Safa Kavakçı kimdir, neden merkeze çekildi?

Merve Safa Kavakcı 19 Ağustos 1968 tarihinde doğmuştur. Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat olan Kavakcı, 2017 yılından beri Türkiye'nin Malezya Büyükelçisidir.

1999 yılında Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak seçilmiştir. 2 Mayıs 1999'da TBMM'de ant içme törenine yasak olduğu halde başörtüsüyle gelince meclisten çıkarılmıştır. Daha sonra Bakanlar kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır.

Aynı yıl ABD'ye yerleşmiş ve Washington'da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır.

3 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kavakcı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, İçişleri Bakanlığı'nın 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine, 26 Mayıs2ta yürürlükten kaldırılmıştır. Dışişleri Bakanlığı'nın yaz dönemi kararnamesiyle Kuala Lumpur Büyükelçiliğine atanmıştır.

Malezya Büyükelçisi olarak görevine devam eden Kavakçı, 02 Haziran 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile merkeze çekildi.

Gündem Haberleri