Milyonlarca Çalışan İçin Yargıtay'dan Emsal Karar! Çalışırken Bunu Yapanlar Tazminatsız Kovulacak!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi çalışma hayatını etkileyecek emsal bir karara daha imza attı. Çalıştığı iş yerinden mesai saatleri içerisinde uyuduğu için tazminatsız şekilde kovulan güvenlik görevlisine Yargıtay'dan kötü haber geldi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi çalışma hayatını etkileyecek emsal bir karara daha imza attı. Çalıştığı iş yerinden mesai saatleri içerisinde uyuduğu için tazminatsız şekilde kovulan güvenlik görevlisine Yargıtay'dan kötü haber geldi.

Türkiye'de bir boya fabrikasında güvenlik görevlisi olarak çalışan bir işçi mesai saatleri içerisindesıcak havanın da etkisiyle uyuyakaldı. İş yeri yöneticilerinin güvenlik görevlisinin uyuduğunu tespit etmeleri üzerine çalışan kişi iş güvenliğini tehlikeye sokmak gerekçesiyle tazminatsız şekilde kovuldu.



NÖBETTE UYUDU TAZMİNATSIZ KOVULDU!



İş yerinden tazminatsız bir biçimde kovulan güvenlik görevlisi soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. 6 yıllık tazminatı olduğunu belirten güvenlik görevlisi kıdem ve ihbar tazminatlarını, fazla mesai ücretlerini, tatil ve yıllık izin ücretlerini, kötü niyet tazminatını işverenden talep etti.



İŞVEREN MAHKEMEDE İTİRAZ ETTİ



Mahkemede işveren temsilcisi olarak savunma yapan avukat, güvenlik görevlisinin denetimlerde uygun davranmadığının tespit edildiğini, 7 günlük süreçte devriyeye çıkmadığını, uyarılara rağmen iş yerinin güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Bu gereçkelerle güvenlik görevlisinin işten kovulduğunu dile getiren avukat mahkemenin reddini talep etti.



Mahkeme davayı kısmen kabul etti. Bunun üzerine işveren davayı temyiz etti. Böylelikle ilgili dava Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de emsal olacak bir karara imza attı.



YARGITAY UYUYAN ÇALIŞANIN KOVULMASINI HAKLI GÖRDÜ



Yargıtay kararından güvenlik görevlisi olarak çalışan şahsın gece 03:30'da uyuduğu tespit edildiği için işten çıkarıldığı belirtildi. Güvenlik görevlisinin nöbet sırasında uyumasının haklı fesih sebebi olacağına karar veren Yargıtay diğer detayların önemli olmadığına hükmetti. Uyuma eylemini davacının da kabul etmesi ile gerçekleşmiş olduğundan şüphe duyulmadığı vurgulanan kararda davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine hükmetti. İş Mahkemesi'nin vermiş olduğu kısmen kabulü bozan Yargıtay, çalışma hayatını etkileyecek bir karara da imza attı.



Emlak365.com


Gündem Haberleri