Milyonlarca Çalışan Merak Ediyor! İşçi Koronavirüse Yakalanırsa Bu Durum İş Kazası Sayılacak Mı? İşçinin Hakları Neler?

Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken, işyerleri açılmaya başladı. Bu durumda çalışanın virüse yakalanması halinde bu durumun iş azası sayılıp sayılmayacağı tartışılıyor. Bu durumda çalışanın hakları neler? İşte haberimizde.

Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken, işyerleri açılmaya başladı. Bu durumda çalışanın virüse yakalanması halinde bu durumun iş azası sayılıp sayılmayacağı tartışılıyor. Bu durumda çalışanın hakları neler? İşte haberimizde

Salgında iyi haberlerin gelmesinin ardından hükümet tarafından normalleşme adına yeni planlar çizildi. Bu planlar çerçevesinde bazı iş yerleri uzun bir aradan sonra yeniden açılmaya başladı. Alışveriş merkezlerinin açılması ile birlikte mağazalar yeniden kepenk kaldırmaya başladı. Kuaförler, berberler ve güzellik salonları da alınan yeni önlemler çerçevesinde açılabilecekler.



Alınan önlemler kapsamında çalışanlar ve mağazalara gelen müşterilerin maske takması zorunlu tutuldu. Temizlik ve hijyen kuralları da aksatılmadan daha geniş tedbirler kapsamında devam edecek. Şimdilerde ise restoran ve kafelerin açılması gündemde. Tüm bu adımlar atılırken çalışanların koronavirüse yakalanmalarının ardından atılacak adımlar gündeme gelmeye başladı. Bunun ardından çalışan bir kişinin test sonuçlarının pozitif çıkması sonucunda bu durum iş kazası olarak değerlendirilecek mi?



Koronavirüs İş Kazası Statüsünden Çıkarıldı



Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yeni bir genelge yayınlandı. Bu genelge sonrasında eklenen özel bir madde sonrasında iş kazası statüsüne giren durumlar içerisinde koronavirüsün çıkarıldığı belirlendi. Bu durum çalışanlar arasında tartışmalara neden oldu. Ancak bazı avukatlar bu süreçte, salgına çalıştığı sırada yakalanıldığının tespit edilmesi ve belgelendirilmesi halinde bir tazminatın gündeme gelebileceğini belirttiler



Farklı Görüşler Tartışılıyor!



Daha önce Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Avukat Prof. Dr. Talat Canpolat, ‘İşçinin bu süreç içerisinde çalıştığı sırada geçirdiği her türlü hastalık ve kaza iş kazası olarak adlandırılmaktadır. İş yerindeyken virüsün bulaşması halinde bu durum iş kazası ya da meslek hastalığı olarak değerlendirilebilir’ demişti.



Daha önceki dönemlerde benzer durumlar incelendiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından domuz gribine yakalanan çalışanlar iş kazası olarak nitelendirilmiş ve bunun için özel bir çalışma yapılmıştı. Ancak bu sefer yaygın hale gelen ve pandemi olarak adlandırılan koronavirüsün bu süreçte iş kazası statüsünden çıkarılması tartışmalara neden oldu. Yetkililer hayatlarını kaybeden kişilerin ailelerinin bu süreçte durumu kanıtlayarak çeşitli davalar açabileceğini ifade etti.



emlak365.com


Gündem Haberleri