Fazla yatan primleri SGK'dan geri almak için Sosyal Güvenlik Merkezi’ne ya da il müdürlüklerine yazılı talepte bulunmanız gerekir. Ödenen prim tutarları toplu şekilde iade edilmektedir.
Toptan Ödeme İle Prim İadesi Hangi Şartlarda Gerçekleştirilir?
Toptan ödeme ile prim iadesi yapılması için aranan şartlar şunlardır:
Sigortalılık süresi
Prim ödeme gün sayısı
Yaşını doldurmuş olmasına karşı emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını doldurmayan kişiler bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne ya da İl Müdürlüğüne yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarlarını toplu şekilde alabilir.
İşçi ve İş Verenler Arasında Ödenen Prim Oranları Nasıldır?
İşçi ve işverenler açısından ödenen prim oranlar şu şekildedir:
Malluk, yaşlılık, ölüm halinde işveren payı %11 olup çalışan payı %9’ dur. Kısa vadeli sigorta kolları için işveren payı %2, çalışan payı yoktur. Genel sigorta kapsamında işveren payı yüzde 7.5, çalışan payı %5'tir. İşsizlik sigortası işveren payı %2, çalışan payı %1'dir. 5510 sayılı Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu gereğince çalışan kişiler için SGK'ya prime esas kazanç tutarları üzerinden %34.5 oranında fazla yatan primleri SGK'dan geri alma desteği sağlanır. % 3 oranındaki işsizlik sigorta paylarının toplamı 4447 sayılı işsizlik sigorta kanunu gereğince işsizlik sigorta fonuna aktarılır. Toptan ödeme kapsamında prim iadesi alınması halinde çalışırken ödenen toplamda 134.5 prim tutarı sadece işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarını kapsar.
Uzun vadeli sigorta kollarını ifade eden yaşlılık, ölüm, malullük durumlarında emeklilik primi %9'dur. İşveren payları ile işçi adına ödenen genel sağlık sigorta payı ödemeleri yapılmamaktadır. Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için SGK'ya %34.5 prim ödemesi yapılmaktadır. Toptan ödeme kapsamında sigortalılara yapılan fazla yatan primleri SGK'dan geri alma için yapılan prim iade oranı ölüm, yaşlılık, malullük sigortası kapsamında %20 oranında ödenmektedir işçilerin yanı sıra kendi hesabına bağımsız çalışan kişilerin prim tutarları, yazılı istek, tarihe göre her yıl gerçekleşen güncelleme oranları ile birlikte değişkenlik göstermektedir.