MTA yenilenmiş diri fay haritasını yayınladı! Bu illerin altından diri faylar geçiyor!

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay hatlarının haritasını yayınladı. Ayrıntılı listede fay hatlarının geçtiği iller ve ilçeler açıklandı.

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yenilenmiş diri fay hatlarının haritası yayınlandı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından fay hatlarında meydana gelen değişiklikler ortaya konuldu. Yayınlanan yeni harita ile Türkiye’de 5.5 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay yer alıyor.

DİRİ FAY HATLARI HARİTASINDA BULUNAN İLLER!

Diri fay hatları üzerinde çok sayıda il ve ilçe olduğu açıklanırken bu il ve ilçeler ile alakalı olarak bir de liste yayınlandı. Buna göre listede Adana, Sakarya, Afyon, Ağrı, Aksaray, Ankara, Hatay, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Isparta, İzmir, Kastamonu, Karaman, Kars, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muş, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Urfa, Uşak, Van, Yozgat, İstanbul ve Zonguldak yer alıyor.

DEPREM OLACAK ANLAMINA GELMİYOR!

İllerin yanında bazı ilçeler de listeler de yer alıyor. Diri fay hatları haritasında gösterilen iller ve ilçeler deprem potansiyeli yüksek merkezler olarak değerlendirilmiyor. Bu illerin kurulu oldukları alanların altında diri fay hatları geçiyor. Ancak tüm fay hatlarının şiddetli deprem üretme potansiyeli bulunmuyor. Diri fay hatları deprem potansiyeline ışık tutsa da bu hatlarda meydana gelen kırılmalarla deprem oluyor ve bunun tarihsel bir süreci bulunuyor. Çok daha kapsamlı bir araştırma muhtaç olan deprem potansiyeli için uzman isimlerin değerlendirmelerine dikkat etmek gerekiyor.

NERELERDE DEPREM BEKLENİYOR?

Türkiye'nin deprem potansiyeli olan illerini deprem uzmanları açıklıyorlar. Bu açıklamaları yapan uzmanlar bazı illeri işaret etseler de deprem zamanını tespit edebilecek bir teknoloji henüz bulunmuyor. Prof. Dr. Naci Görür tarafından yapılan son değerlendirmelere göre İstanbul, Adana, Hatay, İzmir, Balıkesir, Bingöl bundan sonra deprem olabilecek merkezler olarak açıklandı. Bu merkezlerde kaç şiddetinde deprem olabileceğine dair tahmini rakamlar verilebiliyor. 

Gündem Haberleri