Bu yılın başında Marmara Denizi'nde görülen yoğun müsilaj, ekosistemi tehdit ederek binlerce deniz canlısının telef olmasına neden olmuştu. Müsilaj tehlikesi sona erdi derken, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), müsilaj araştırması için çağrrıda bulundu. ÇÖMÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Avlama İşletme Teknolojisi Bölümü'nün bu çağrı sonrsı hazırladığı ' Marmara Denizi'nde Müsilajın Pelajik ve Bentik Balıkların Erken Yaşam Evreleri Üzerine Etkisi ' projesi TÜBİTAK tarafından onaylandı.
Aralık ayında başlayarak 9 ay boyunca devam edecek proje kapsamında kurulan ekip, Marmara Denizi'nde 32 noktada balık yumurta larva araştırması ve 12 noktada ığrıp örneklemesiyle demersal juvenillerin (dip balıkları) araştırması yapacak.
Avlanma Nedeniyle Balık Çeşitliliği Azaldı
Çalışmaların ilk bölümünde Marmara Denizi'nde yoğun denizanası patlaması görüldü. Yavru dip balıklarında herhangi bir sorun gözlemlenmezken, suyun üzerindeki yavru hamsi, sardalya, çaça, istavrit gibi balıkların avlanma nedeniyle sayılarının azaldığı belirlendi.
Avlama, İşleme Teknolojisi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Burak Daban, araştırmalarında müsilajın balık üreme sistemine olan etkisi, balık yumurtalarının döllenip döllenmediği ve yumurtaların larva olup olmadığı ve larvaların yavru balık haline gelip gelemediklerine ağırlık verdiklerini bildirdi.
Dr. Daban, Aralık ayı çalışmaları neticesinde Marmara Denizi'nin çevresindeki 12 istasyonda balıkların üremeye devam ettiği ve böylece müsilajdan fazla etkilenmediğini gözlemlediklerini aktardı. Şu anda yaşanan sıkıntının yavru hamsi, sardalya, çaça, istavrit gibi balıklarda olduğunu söyleyen Daban, Marmara Denizi'nde bir denizanası patlaması olduğunu dile getirdi.
Müsilaj Geri Dönüyor Olabilir!
Dr. Daban, denizanalarının aşırı üremeleri ve ortamda zooplankton tüketecek balık yavrularının olmamasının bir sonraki dönemde yoğun kirlilik nedeniyle beraber müsilajı ortaya çıkarabileceğini dile getirdi.
Araştırmada, denizanası patlamasının ve dipte ölü olan müsilajın suyun dikey hareketleriyle beraber İstanbul, Tekirdağ - Şarköy arasında daha fazla karışarak yüzeye çıktığını belirtti.
Daban konu ile ilgili son olarak yeni bir müsilaj beklentisi şimdilik olmasa da, suyun pelajik kolonunda ölmüş, dibe çökmüş müsilajın havalandığı ve sağlıksız bir orrtam yarattığını gözlemlediklerini söyledi. Devam eden süreçte su sıcaklıklarının düşmesiyle müsilaj oluşur mu tekrar bakacaklarını belirten Daban, müsilaj oluşsa bile balıkların erken yaşam evrelerine etki göstermediğinin ön görüldüğünü aktardı.