National Geographic Duyurdu! Türkiye'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler!

Dünyanın en ünlü cağrafya ve keşif yayınlarından olan National Geographic tarafından “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler” isimli bir kitap çıkarıldı.

Dünyanın en ünlü cağrafya ve keşif yayınlarından olan National Geographic tarafından “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler” isimli bir kitap çıkarıldı. Dünyanın çok önemli kültür ve doğa miraslarının listelendiği çalışmada Türkiye'den de listeye giren yerler bulunuyor.

Dünya çapında cağrafya ve şeşif alanında bir otorite olan National Geographic tarafından dünya kültür ve doğa mirasına yönelik çok önemli bir çalışma yayınlandı. “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler” isimli kitapta dünyanın kültür ve tarih mirası listesi sıralandı. Dünya genelinde itibar gören yayında Türkiye'de 6 yer de listeye girdi.



AYASOFYA



Geçtiğimiz haftalarda statüsü değerşerek yenican cami olan Ayasofya, National Geographic tarafndan dünya kültür mirası listesinde değerlendirildi. Dünya mimarlık tarihi açısından ayakta kalmayı başarabilmiş nadideeserlerden olan Ayasofya aynı yerde tam üç defa inşa edilmiştir. Bugünkü halinin temelini ise İmparator Justinianos talimatıyla Miletoslu İsidoros ve Trallesli Anthemios tarafından yapılmıştır. İstanbul'un fethi ile beraber cami olan Ayasofya'ya mihraplar, vaaz kürsüsü ve maksureler eklenmiştir. Yüzyıllar geçmesine rağmen Ayasofya sağlam bir şekilde ayaktadır.



SÜMELA MANASTIRI



Türkiye National Geographic tarafından dünya kültür mirası listesine alınan bir başka tarihi eser Trabzon'da bulunan Sümela Manastırı oldu. Trabzon'un Maçka ilçesinin güney bölümünde yer alan Sümela Manastırı ormanların ortasında bir yamaça kurulması ile ilgi çekmektedir. İnşasının nasıl gerçekleştiği halen daha net olarak bilinmezken önemli turizm değerlerinden birisi olarak her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Sümela Manastırı son yıllarda dönem dönem bakıma alınmış ve ziyarete kapatılmıştır. Bu yaz yeniden ziyarete açılan Sümela Manastırı dünya kültür mirası listesinde önemli bir konuma sahiptir.





MARDİN



Türkiye'nin kültürel mimari özelliklerinin en net şekilde ortaya çıktığı şehir olan Mardin National Geographic tarafından dünya kültür mirasılistesine alınmıştır. Fırat ve Dicle nehirlerinin beraketleri topraklarının ortasına kurulmuş olan Mardin ilk çağlardan itibaren bir medeniyet merkezi olmuştur. Evleri, doğası, kültürü, yemekleri ve etnik dağılımı ile çok önemli bir kültür mirasıdır. Mardin Türkiye'de kültür turizmi için çok ciddi bir potansiyele sahiptir.





GÖBEKLİTEPE



Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Göbeklitepe çok öenmli bir kültürel hazinedir. 12 bin yıl öncesinden bugüne izleri taşıyan Göbeklitepe insanoğlunun serüvenini en net çizgilerle ortaya koymaktadır. 60 ton ağırlığındaki sütunların bulunduğu Göbeklitepe'de 12 bin yıl öncesinde bunların nasıl taşındığı halen daha gizemini korumaktadır. Ayrıca Göbeklitepe'nin neden üzerinin kapatıldığı ise bilinmemektedir. Bu gizemler arkeolojik çalışmalarla çözülmeye çalışılsa da şu ana kadar bir sonuç elde edilememiştir. Ancak Göbeklitepe insanlığın en önemli kültürel miraslarından birisi olarak her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır.





MISIR ÇARŞISI



Avrupa, Asya veAfrika kıtalarının ortasında bulıunan Anadolu tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bu nedenle İstanbul her dönem bir ticaret merkezi olmuştur. O dönemler düşünüldüğünde pazar yerleri denize yakın alanlarda konumlanmıştır. Mısır Çarşısı da bu nedenleEminönü'nün denize yakın alanında yoğun bir pazar yeri olmuştur. Bu özellik halen daha korunmakta ve Mısır Çarşısı İstanbul'un en önemli alışveriş yerlerinden birisi olma niteliğini sürdürmektedir.





KAPADOKYA



Şu anda Nevşehir sınırları içerisinde bulunan Kapadokya dünya kültür mirasına girebilen bir başka yerdir. Doğa ve tarihi bir arada buluşturan Kapadokya bu açıdan nadide bir bölgedir. Peribacaları ise Kapadokya'ya farklılık kazandıran bir nitelik olmuştur. İnsanlar bu peribacalarının içerisine tarih boyunca çeşitli yapılar oymuştur. Kiliseler, evler, ticari alanlar ve bunların tamamı binlerce yıllık bir güçlü medeniyetin mirasıdır.





Emlak365.com


Gündem Haberleri