Nevruz Bayramı Ne Zaman, 2022 Nevruz Hangi Gün Kutlanır?

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı ne zaman, 2022'de hangi güne denk geliyor merak konusu oldu. Nevruz bayramına ilişkin bilinmesi gerekenler haberimizde.

Baharın gelişinin kutlamak amacıyla her yıl Nevruz şenlikleri yapılıyor. Tarihi ilk yüzyıllara dayanan Nevruz geleneği, günümüzde de devam ediyor. Baharın müjdecisi olan Nevruz bu yıl hangi güne denk geliyor, ne zaman birçok kişi tarafından merak ediliyor.

NEVRUZ NEDİR, NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

Geçmişi M.S 2. yüzyıla dayanan Nevruz, Farsça'da yeni gün anlamına gelmektedir. Orta Asya'dan Balkanlara uzanan bir coğrafyada insanlar tarafından baharın gelişi çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Nevruz bayramı, her milletin kendi kültürüne göre sembolleştirdiği, baharın gelişinin coşkuyla kutlandığı özel bir gündür.

Göktürklerin Ergenekon'dan demirden dağı eriterek çıkmalarını, baharın gelişini ve doğanın uyanışını temsil etmektedir. Tüm Türk toplulukları tarafından M.Ö 8. yüzyıldan itibaren günümüze kadar her yıl kutlanmaktadır.

2022 NEVRUZ HANGİ GÜN KUTLANIR?

Nevruz bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mart tarihinde kutlanacak. Peki Nevruz neden 21 Mart'ta kutlanıyor? Bunun özel bir nedeni var. Güneş 21 Mart'a kadar güney yarımküreye daha çok ışık verirken, 21 Mart'tan itibaren ısı ve ışık eşitleniyor ve daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor. Bu sebeple kuzey yarımkürede yaşayan halklar, 21 Mart gününü tüm varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul ediyor ve çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Türklerde ise Nevruz, Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı ve baharın gelişi amaçlarıyla kutlanmaktadır.

Gündem Haberleri