Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, her yıl milyonlarca kişi tarafından coşkuyla kutlanıyor. Tarihçesi milattan öncesine dayanan bu gün için her millet farklı organizasyonlar düzenleyerek baharın gelişini kutluyor.
NEVRUZ NEDİR, NE DEMEK?
Dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanan Nevruz, yeni yıl ya da bahar bayramı olarak bilinmektedir. Nevruz bayramı yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında geçmektedir. İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil etmektedir.
O dönemlerde tarım ve hayvancılıkla uğraşıldığı içi her konu mevsimler ile ilgiliydi. Zor geçen bir kış mevsiminin ardından çiçekler, yeşillenen bitkiler, güneşin doğuşu, insanlar için baharın müjdeleyicisi ve bereketin artması olarak yorumlanıyordu. Tarihi bilgilere göre Nevruz kutlamalarını başlatan kişinin Kral Cemşid olduğu söyleniyor.
NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR 2022?
Bahar bayramı olarak bilinen Nevruz, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. 21 Mart günü, gün eşitliği yaşanmakta ve bu günden itibaren gündüz ve gece eşit olmaktadır.
2010 yılından bu yana 21 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak ' Uluslararası Nevruz Günü ' olarak kutlanmaktadır.
NEVRUZ BAYRAMI'NDA NE YAPILIR? NEVRUZ RİTÜELLERİ
Nevruz Bayramı, Orta Asya'dan Balkanlar'a uzanan geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır. Her milletin kendi özgü simgelerle kutladığı bu özel günde en çok bilinen kutlama şekli ateş yakmak ve üzerinden atlamaktır.
Nevruz'da ateşin üzerinden atlamanın nedeni, ateşin temizleyici olduğuna inanılması ve kişinin üç kere ateşten atlayarak hastalıklardan ve kötülüklerden arınacağına inanmasıdır.
Nevruz günü çeşitli ritüeller de yapılmaktadır. Azerbaycan ve Türkmenistan'da Nevruz öncesinde bazı hazırlıklar yapılmaktadır. Yiyecekler hazırlanır, evler temizlenir, mezarlıklar ziyaret edilir. Tıpkı diğer bayramlar gibi kutlanan Nevruz'da yumurta boyama ve tokuşturma oyuncaları da oynanmaktadır. Nevruz'da yumurta tokuşturmanın anlamı ise kavga etmemek anlamına gelir.