Niagara Şelalesi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar öncesinde şelale ile ilgili temel bilgileri öğrenmekte yarar vardır. Kuzey Amerika’nın doğu bölümünde yer alan Ve Kanada ile ABD arasında bulunan bu şelalenin mülkiyeti iki devlete aittir. Ortak olmasına karşın bu şelale tek bir ülkeye ait gibi bilinir.
Kendi içerisinde üç farklı şelaleden meydana gelen bu şelaleni her bölümü farklıdır. Bunlar içerisinde Horshoe en büyük şelaledir. Bunun haricinde diğer iki şelale ise Bridal Vells Fall ve American Falls olarak ifade edilir. Özellikle Horseshoe at nalına benzemekte ve turistlerin en çok ilgisini çeken kısımdır.
Niagara Şelalesi’nin gezilecek bölümleri kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar Welland kanalı, Rainbow Brigdge ( Gökkuşağı Köprüsü), Cave Of The Winds ( Rüzgarlı Mağaralar), Maid of the Mist ( Sislerin Kızı), Goat Island ( Keçi Adası) ve Gözlem Kulesidir.
1- Dünyanın En Büyük Şelalesi
Suların Şimşeği anlamına gelen Niagara Şelalesi turistik anlamda en çok ilgi çekici yerlerden biri olup dünyadaki en büyük şelale olarak bilinir. Ancak bu şelaleden daha büyük olan şelale vardır ve bu Zimbabve ile Zambiya sınırları içerisinde yer alan Viktorya Şelalesidir. En yüksek şelale unvanı ise Venezuella’da yer alan Angels Şelalesi’ne aittir. Bu durumumda Niagara Şelalesi ne büyüklük ne de yükseklik olarak lider konumdadır. Her yıl yirmi milyondan fazla turist ağırlayan bu şelale turistik mekanların başında gelir.
2- Niagara Tek Şelaledir
Genellikle dünya çapında bu şelalenin tek olduğu bilinir. Oysa şelale kendi içerisinde üç arklı şelaleye ayrılır. Bunlar içerisinde en büyük ve en popüler olanı Horseshoe şelalesi olarak ifade edilir. Bu şelale Amerika tarafında bulunmakta olup turistlerin en çok ilgi gösterdiği kısımdır. Diğer iki şelale olan Bridal Vells Fall ve Ameriican Falls ise buna kıyasla biraz daha küçüktür.
3-Niagara Şelalesi Ter Yöne Doğru Akar
Niagara Şelalesi ile ilgili yanlış bilgiler arasında şelalenin ters yöne doğru aktığı bilgisi de yer alır. Bu tam manasıyla doğru değildir. Diğer şelaleler ile aynı yönde akan Niagara bunlara kıyasla daha şiddetli bir akışa sahiptir yani debisi yüksektir.
Bu nedenle kayalara çarpan suların geri dönmesi sebebiyle görsel bir yanılgı oluşmaktadır. Burada farklı akış şekillerinin bir arada olması sebebiyle şelale turistlerin ilgi odağı olmaktadır.
4-Niagara Doğal Oluşumlu Bir Şelaledir
Niagara Şelalesi’nin günümüzdeki haline ulaşmasında insan müdahalesi vardır. Yani 1969 yılının Haziran ile Kasım ayları arasında şelale susuzlaştırma yöntemi uygulanarak kurutulmuştur. Uygulanan susuzlaştırma yöntemi ile şelalede görülen erozyonun azaltılması istenmiştir. Nehir yatağında bulunan küçük kayaların parçalanması bu erozyona sebep olmaktaydı. Eğer bu uygulama yapılmasaydı şelalenin günümüze ulaşmadan kuruma ihtimali yüksekti. Susuzlaştırma yöntemi için kullanılan geçici setlerde yaklaşık 27 bin 800 ton kaya kullanıldığı ifade edilir. Bu sayede günümüzde şelale daha formlu bir hal kazanmış oldu.
5-Niagara Şelalesi Hiç Durmuyor
Genellikle şelalelerin hiç durmadığı düşünülse de dünyaca ünlü Niagara Şelalesi 29 Mart 1848 tarihinde buz kaplayarak durdur. Su akışı donduğundan dolayı şelale geniş bir buz kütlesi haline dönüştü. Tamamen donmasa bile belli bir noktaya kadar akışın olmaması diğer bölümleri de etkiledi. Bu durum tarihteki en ilginç olaylardan biri olaylardan kabul edilmektedir.