Noterlerde Yeni Dönem Başlıyor! Sahteciliğin Önüne Geçilecek

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül noterlerde kimlik doğrulama aşamasında parmak izi kullanılacağını duyurdu. Pilot olarak başlayacak uygulama önümüzdeki dönemde tüm Türkiye genelinde uygulanacak.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yapmış olduğu konuşmasında Ankara'da başlayan pilot uygulama hakkında bilgl verdi. Uygulamanın ilk olarak Ankara 74'üncü Noterliği'nde başladığını duyuran Bakan Gül uygulanmaya başlanan ve 2022'de daha da yaygınlaşacak olan yeni sistemde sahtecilik işlemlerinin azalacağını söyledi.

NOTERLERDE PARMAK İZİYLE KİMLİK DOĞRULAMA

Uygulanmaya başlanacak olan yeni pilot uygulama kapsamında vatandaşlar parmak izi kullanıyla kimlik doğrulama yapacaklar. Ankara'da pilot olarak başlayan uygulama 2022 genelinde tüm Türkiye'ye yayılacak.

Bakan Gül uygulanacak yeni sistem hakkında bilgi vererek vatandaşın noterliklere işlem yapmak üzere müracaatında sahteciliği önlemek amacıyla yeni düzenlenen T.C. kimlik kartlarındaki çiplerde bulunan parmak izlerinin noterliklere kurulacak kimlik doğrulama cihazına takılacağını söyledi. Vatandaşlar işlemleri sırasında parmak izinin okutulmasıyla elektronik kimlik doğrulama yapacaklar.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül konuşmasında söz konusu uygulamanın ilk olarak Ankara 7, Ankara 12, Ankara 43, Ankara 61, Ankara 71 ve Ankara 74 nolu noterlerde uygulanacak.

Adalet Bakanı Gül konuşmasında yeni uygulanacak sisteme dair ayrıca "Artık yeni kimlik kartlarımızda çip uygulaması var. Burada da pilot olarak parmak iziyle kimlik doğrulaması uygulamasını başlatıyoruz. Saniyeler sürüyor. Vatandaş kimlik kartını getiriyor. Bu kimlik kartını bir başkası aldığında ya da farklı usulsüz birtakım işler yaparak, bir şekilde insan unsuru olan noterlikte işler yapıp mali, hukuki ve ticari anlamda bir başka vatandaşımıza zarar verebilirdi ama burada işlemi yapan kimse parmak iziyle doğrulayarak sistem bu anlamda güvenli bir işlemi tesis ediyor. Pilot uygulama olarak başlayan sistemin 2022 yılında tüm noterliklerde hayata geçmesini bekliyoruz. " dedi.

Bakan Gül konuşmasının sununda yeni uygulama ile tüm işlemlerin hızlı ve güvenli yapılacağını söyledi.

Gündem Haberleri