Öğrenim Kredisi Ödeme Nasıl Yapılır? Öğrenim Kredisi Ödeme Koşulları

Öğrenim kredisi ödemeleri farklı yollardan kanallardan yapılabilir. Bu yazıda öğrenim kredisi ödeme hakkındaki yükümlülükleri ve zorunlulukları paylaşıyoruz. Öğrenim kredisi ödeme konusundaki ilan edilen tüm resmi bilgiler haberimizdedir.

Öğrenim kredisi ödemeleri farklı yollardan kanallardan yapılabilir. Bu yazıda öğrenim kredisi ödeme hakkındaki yükümlülükleri ve zorunlulukları paylaşıyoruz. Öğrenim kredisi ödeme konusundaki ilan edilen tüm resmi bilgiler haberimizdedir.

Ziraat Bankası Üzerinden Öğrenim Kredisi Ödeme



Öğrenim kredisi ödemesi için Ziraat Bankası internet bankacılığı ya da Ziraat Bankası banka şubeleri kullanılabilir. Öğrenim kredisi ya da diğer adıyla yükseköğrenim kredisi alan öğrenciler eğitimlerinin tamamlanmasını takip eden 2. yılın sonunda aldıkları krediyi geri ödemeye başlamak zorundadır. Eğer borçlar 1 sene boyunca ödenmez ise ya da 2 sene içinde tamamı ödenip bitirilmez ise borcun tahsil edilme görevi Vergi Dairelerine verilir. Vergi dairesine devrolunan borçlar için öncelikler borçluya yazılı uyarı gelir. Yine ödeme yapılmaması halinde icra yolu le alacak tahsil edilir.



Ziraat Bankası internet şubesi üzerinden öğrenim kredisi ödeme işlemini gerçekleştirmek için başvurulabilecek adres linki ise https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bireysel/Odemeler/Pages/KykOdemeleri.aspx 'dir.



Öğrenim Kredisi Ödeme Zamanı



Öğrenim kredisinin ödenmesi için yasal olarak tanınan süre öğrencinin mezuniyetinden sonraki 2 yılın bitmesi ile başlar. Bu süre dolduktan sonra kredi kullanmış kişilere herhangi bir bildirimde bulunulması zorunluluğu yoktur. Krediyi kullanan kişi bir uyarı ya da bildirim almadan borcunu ödemeye başlamalıdır. Kredinin geri ödeme süresi kredi kullanılan süreye eşittir. Yani kaç ay kredi alındı ise geri ödemesi de o kadar aya bölünerek yapılır. Ödemeler aylık eşit taksitler halinde düzenlenir. Alınan kredinin bu kadar taksite bölünmesi borçluya kolaylık olsun diye yapılan bir uygulamadır. İsteyen kişiler daha kısa sürede ya da hepsini peşin ödeyebilirler.



Vergi Dairesi Üzerinden Öğrenim Kredisi Ödeme



Öğrenim kredisi vergi dairesi şubesine gidilerek ya da online olarak elektronik ortamdan ödenebilir. Bu amaçla başvurulabilecek adres linki şudur: https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme



Öğrenim Kredisi Sorgulama



Öğrenim kredisi sorgulaması yapmak için aşağıdaki link kullanılabilir. Öğrenim kredisi borcu sorgulama amacı ile başvurulabilecek adres şudur: https://kygm.gsb.gov.tr/Sayfalar/2771/2607/online-islemler.aspx



Öğrenim Kredisi Erken Ödeme İndirimi



Öğrenim kredisi ödenirken 2 yıl dolmadan borcun tamamı ödenirse borçluya uygulanan indirimler şunlardır:



• Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış ile hesaplaması yapılan borcun % 30’u oranında indirim yapılır. Yani indirim anaparadan değil artış oranı üzerinden yapılır.

• Borcun tamamının ikinci yılda ödenip bitirildiği hallerde, % 20 oranında erken ödeme indirimi yapılır.



Öğrenim Kredisi Borcundan Muaf Olunması



Öğrenim kredisi borcunun silindiği durumlar vardır. Bahse konu şartlar şunlardır:



• Mezuniyetinden sonra devlete bağlı tam teşekküllü bir hastaneden ‘’Hayatını çalışarak kazanamaz ‘’ ibaresi bulunan bir heyet raporu getirenlerin öğrenim kredisi borcu silinir.

• Vefat halinde, öğrenim kredisi nedeniyle oluşan borç devlet tarafından silinir.



Öğrenim Kredisi Ödeme Koşulları



Öğrenim kredisi ödemesi için koyulan yasal şartlar şunlardır:



• Öğrenim kredisi alan kişi öğrenimi bittikten sonraki 2 yılın sonunda ödemeye başlamak zorundadır.

• Öğrenim kredisi borcu, kaç yıl boyunca kredi alındı ise o kadar yıl içinde geri ödenmelidir.

• Ödemeler aylık eşit taksitler halinde düzenlenir.

• Ödemelere ait en son ödeme süresi, vadesi belirlenen ayın en son iş günü mesai sonunda biter.



Eğer öğrenim kredisi alan kişi mezuniyetinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen halen işsiz ise, bu durumda ödeme 1 yıl ertelenebilir. Borcun ertelenebilmesi için, ödeme tarihinden bir ay önce www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet sitesinden giriş yapılarak, borç erteleme isteminde bulunulmalıdır. Borcun ertelenebileceği diğer haller, kişinin askere gitmek zorunda olması ya da yüksek lisans veya doktora öğrenimine başlamış olmasıdır.



Emlak365.com Özel İçerik

Gündem Haberleri