Mısır Çarşısı Nerede?
Öncelikle mısır çarşısı nerde sorusunun yanıtı ile sizlere İstanbul’da bir rota veriyoruz. Mısır çarşısı, Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanında yer alıyor. İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri olarak bilinir. Aktarıyla da meşhurdur. İstanbul’da Eminönü meydanından yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Ayrıca Taksim’den Galata’dan da yürüyerek gelme şansınız var. Onun dışında bulunduğunuz konumdan Eminönü araçları ile Mısır çarşısına kolayca gelebilirsiniz. Konumunuza göre ulaşım sağlayarak kolayca mısır çarşısına ulaşmanız mümkün olacaktır.
Mısır Çarşısı Neden Meşhur?
Şifa dendiğinde aklına bitkiler gelenler için mısır çarşısı mutlaka uğranması gereken yerlerden. Çünkü Mısır çarşısı meşhur olanlar ürünleri tamamen bitkisel ürünlerdir. Bu çarşı adeta bir aktardır. Her yerinden farklı bir koku gelir. İlaçlar, baharatlar, çiçek tohumları, nadir bulunan bitki kökleri, bitki kabukları gibi aklınıza gelecek her ne varsa aslında bu çarşıda var. Şifalı olan bitkiler, pek çok farklı hastalığa iyi gelen otlar derken çarşıda yok yok! Aradığınız her şeyi sora sora hem uygun fiyattan hem de kolayca bulma şansınız olacaktır.
Mısır Çarşısı Tarihçesi Nedir?
Mutlaka bilmeniz gerekenler arasında Mısır çarşısı tarihçesi yer alıyor. Bizans zamanına dayanan bir tarihi var. Makro Envalos adında çarşının aynı yerde bulunduğu rivayet ediliyor. Bugün yapının 1660 yılında yapıldığı biliniyor. Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı olan Kazım Ağa’ya yaptırılmıştır. İlk zamanlar Yeni Çarşı ya da Valide Çarşısı olarak da bilinirmiş. Ancak sonra sonra Mısır’dan alınan vergiler ile inşa edildiğinden, 18.yy’dan sonra ismi Mısır Çarşısı olmuştur.
1961 – 1940 olmak üzere iki tane büyük yangın atlatmıştır.
1940 – 1943 yılları arasında restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Mısır Çarşısı Mimarisi
Mısır çarşısının toplam 6 tane kapısı bulunuyor. Konumu ise Yeni Cami’nin yanıdır. L şeklinde bir yapıdır. Kapılarından biri Haseki Kapısı olarak bilinir. Üst kısmında ise iki kat vardır. Üst katta ilk zamanlarda mahkeme olduğu biliniyor. Esnafın kendi arasında ve halkla arasında olan sorunların çözümlenmesi için bu mahkeme yapılmıştır. Elbette günümüzde kullanılmıyor. Ancak sorunların çok daha hızlı çözümlenmesi için Osmanlı Devleti zamanında düşünülmüştür.
Mısır Çarşı’sının o zamanlarda da ne kadar yoğun ve işlek olduğu da buradan anlaşılmaktadır. Mimar açıdan bakıldığında restore işlemleri nedeni ile eski görüntüsünden farklılaşmıştır. Ancak elbette yine de yapının eski olduğu ve çok geçmiş zamanlarda da çarşı olarak kullanıldığına dair kanıtlar yer almaktadır. İncelemek, mimari açıdan görmek de keyif verici olacaktır.
Mısır çarşısı mimarisi göz önünde bulundurarak çarşıda gezmeniz kültürel anlamda da tarihi dokuyu görmenizi sağlayacaktır.
Mısır çarşısına birkaç saatinizi ayırmanız yeterlidir. Çarşının etrafında yer alan tarihi yapıları ve kültürel mirası gezerken, çarşıya da uğrayarak aktar kokusunu doyasıya içinize çekebilirsiniz. Çok daha keyifli zaman geçirmek ve şifalı olduğuna inandığınız bitkilerden almak için zaman ayırmak son derece avantajlıdır.
Emlak365.com