ÖTV indirimi beklentisi vatandaşın araç alma planını erteletti! ÖTV indirimi gelirse sıfır ve ikinci el araç piyasası nasıl etkilenir?

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı tarafından yapılan hamle ÖTV'de indirim uygulanma ihtimalini gündeme getirdi. Uzun süredir beklenen ÖTV indirimi gerçekleşecek mi? Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor? Konunun detayları haberimizde…

Otomotiv piyasaları büyük bir durgunluk yaşıyor. Özellikle 0 ve 2. el araç modellerinde yaşanacak olan ÖTV indirimi piyasalarda durgunluğu tetikliyor. Konu üzerine uzmanlardan olumlu bir beklenti söz konusu olmazken vatandaş indirimin geleceğini düşünerek araç alma planlarını erteliyor.

ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Gelinen noktada otomotiv sektörüne yönelik olarak farklı ihtimaller piyasalardaki ikinci el araçların düşmesinde etkili oldu. Konu üzerine ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel: “Şu an için vergi gelir kaybını düşürmeye neden olacak ve ithal araç talebinin artırılması ile cari dengede ve kur üzerinde denge kaybına neden olacak bir ÖTV indirimi söz konusu olamaz” dedi.

OTOMOBİLLER YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR!

Türkiye'de bu yılın Temmuz ayının sonrasında en yüksek enflasyon rakamlarına ulaşıldı. Ortalama %79.60'a varan bu rakam insanların farklı varlıklara yönelik yatırım yapma ihtiyacını oluşturdu. Bu durum 0 araç alıp ikinci elde çok yüksek fiyatlara satmak gibi bir yatırım olarak görülmeye başlandı. Bu da piyasalardaki araçların fiyatını yükselten bir başka etken oldu.

“ENFLASYONİST BASKILAR EN BÜYÜK ENGEL!”

Uzman ekonomiste göre önümüzdeki süreçteki piyasa değerlerine bakıldığında ÖTV indiriminin yapılması uzak bir ihtimal olarak gözüküyor. “Enflasyonist baskılar bu duruma engel olabilir” dedi.

Ekonomist Öngel: “Enflasyonist baskılar ve özellikle resesyon endişesi yatırımcıların da yönünü değiştirdi. Vatandaşlar yatırım sürecinde arsa almak, gayrimenkul ya da araç satın almak ve bunları daha yüksek fiyattan satışa çıkarmak gibi hamleler yapsa da mevcut da yine en iyi yatırım aracı olarak altın ve gümüş gözüküyor” diyerek ekledi.

Altın son bir yılda TL üzerinden %100'ün üzerinde artış yaşamış durumda. Bugün itibariyle gram altın 1024 seviyelerine ulaştı.

Gündem Haberleri