Özel Sektörde Çalışanlara Aşı Zorunluluğu Dayatması! Çalışanlar Aşı Olmak Zorunda Mı?

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında aşılama tüm hızı ile devam ederken öncelikli meslek grupları ve yaş sınırlaması her geçen gün düşmeye devam ediyor. Özellikle de aşılamada yaş sınırı düştükçe aşı karşıtlığının arttığı dikkat çekerken aşı olmak istemiyorum diyen kişiler ile aşı olanlar ve aşıyı destekleyenler arasındaki tartışmada her geçen gün alevleniyor. Öyle ki aşı olmak istemeyenler için dilekçe hazırlanırken aşıl olmak istemiyorum dilekçesi paylaşım rekorları kırıyor. Peki, aşı o

Aşılamada yaş sınırı 40 yaşa düşerken yine çalışanların tümüne yaş sınırına bakılmaksızın aşılama yapılacağının ilan edilmesi ile beraber aşı karşıtları ile aşı olmak isteyen ve aşılamayı savunanlar bir kere daha karşı karşıya geldi. Şu anda uygulamaya devam edilen süreçte aşı olma zorunluluğu bulunmazken sırası gelen kişiler aşı randevusu alarak kendi istekleri doğrultusunda Biontech ya da Sinovac aşısı olabiliyorlar.

Ancak sonbahar gelmeden yani en geç Eylül ayına kadar eski normale dönüş sağlamak adına toplumsal bağışıklığık kazanılması gerekiyor ki bu da nüfusun en az yüzde 60-70 gibi bir bölümünün 2. doz aşısını yaptırmasından geçiyor.

AŞI ZORUNLULUĞU VAR MI, AŞI YAPTIRMAK ZORUNLU MU OLACAK?

Şu anda uygulamada olan kurallara göre aşı zorunluluğu bulunmuyor ve aşı olmak isteyen kişiler meslek grupları, yaş sınırı gibi kriterlere göre belirlenerek Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyurular ile kendi isteklerine bağlı olarak sıralarının gelmesi durumunda randevu olarak aşı olabiliyorlar.

Aşılamada hızlanmanın sağlanması adına sanayi bölgelerinde mobil aşılama merkezleri kurulacağı duyurulurken yine isteyen kişiler MHRS ve e Nabız üzerinden aile hekimleri ya da hastaneler üzerinden aşı randevusu alabiliyorlar. Aşılamada Biontech ya da Sinovac aşısı tercih edilebiliyor. Aşılamada istenilen hızın yakalanamaması nedeni ile zorunlu aşı uygulaması tartışmalara açılırken konu hakkında toplumdan da farklı sesler yükseliyor.

Sonbaharda eski normale dönüş, okulların açılması, kış mevsiminde yeni yasakların ilan edilmesi ve salgının yeniden artarak zorunlu kısıtlama kararları gelmemesi adına mutlaka toplumsal bağışıkığın yakalanması gerekirken bunun için de toplumun en az yüzde 60-70 oranının ikinci doz aşısını olması gerekiyor.

ÇALIŞANLAR AŞI OLMAK ZORUNDA MI?

Konu hakkında açıklama yapan ve İsrail'de aşı olmayanlara yasak ve kısıtlama uygulandığını belirten Prof. Ünal "Türkiye'de de böyle kurallar getirilebilir ama bu siyasi bir tercihtir. Ancak her kuralı devletin getirmesi gerekmiyor. Bir fabrika düşünün patron diyor ki 'üretim kapasitesini düşürmemek için aşı olmayan kişileri çalıştırmayacağım'. Bu çok önemli bir girişim olmaz mı? Yani artık özel girişime de karar almak için sorumluluk düşüyor" diyerek çok tartışalacak bir açıklamaya imza atmıştı.

Bugün ise sosyal medyada paylaşılan ve EVKUR tarafından çalışanlarına gönderildiği iddia edilen paylaşım tartışmanın yeniden alevlenmesine neden oldu. EVKUR konu hakkında henüz açıklama yapmazken pek çok kişi aşılamada zorunlululk olamayacağını savunarak tepki gösterdi.

AŞI OLMAK İSTEMEYENLER İÇİN DİLEKÇE! AŞI OLMAK İSTEMİYORUM DİLEKÇESİ

Aşı karşıtları aşı olmamak için direnirken aşı olan kişiler ise aşı olmalarına rağmen toplumsal bağışıklık oranının yakalanamaması nedeni ile Sonbaharda yeni kısıtlamalara maruz kalmak istemiyorlar.

AŞI OLMAYANARA YAPTIRIMLAR VE CEZA VAR MI?

Süreçte ilerleyen günlerde aşı olmayanlar için kabine toplantısı sonrası açıklama yapılabileceği belirtilirken bu kişilere AVM ve kapalı mekanlara giriş yasağı, toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu gibi uygulamalar getirilebileceği, ikinci doz aşısı olan kişilere verilen aşı kartı ile sorgulama yapılabileceği gibi iddialar bulunuyor.

Gündem Haberleri