Bir arz üretiyorsanız ve bunu talep eden bir kitle varsa , müşterilerinizin ürününüzü doğruca o kitlenin kolayca internet üzerinden bulunabilmesine SEO denir.
Google , Yahoo gibi arama motorları internette var olan bütün sayfalar hakkında bilgi toplarlar. Toplanan bu veriler, kullanıcılara daha iyi bir performans sağlamak için düzenlenir. Arayıcının aradığı ne ise onu daha hızlı bulabilmesi için algoritmalardan faydalanılır. Arama motorunu optimize eden bu algoritmaların kriterleri basit de olsa bilinmelidir.
KİMLER SEO KULLANMALI
Web sitesi olup ve bu siteyi aramalarda yukarı çıkartıp , ziyaretçi sayısını arttırmak isteyenler SEO’ dan faydalanabilirler. Pratik bir şekilde site içeriği düzeltilebilir ve ücretsiz olarak sitenin arama sonuçlarındaki konumu yukarılara taşınabilir.
ARAMA ALGORİTMA NASIL ÇALIŞIR ?
1-Kelime Seçimi : Arama motoru internette bulunan bütün kelimeleri depolar. Arama yapılırken kullanılan kelimeler sadece bu kelimelerle alakalı sayfalarla eşleştirilir.
2- Başlık Seçimi : İnternette var olan her sayfanın kendine özgü bir başlığı vardır. Kodun içinde olduğu için her zaman görülmeyebilir. Arama motoru eşleştirme yaparken sayfanın başlığını kullanır ki bu oldukça önemlidir.
3- Siteler Arası Linkler : Sitelerin referanslar üzerine birbirlerinde linkleri olabilir. Bir sayfanın diğer web sitelerindeki linkleri olması iyi olabilir.
4- Link ve Kelime ilişkisi : Sitenin içeriğini gösteren kelime linkle bağlanırsa arama için iyileştirme sağlanır. Örneğin kitap satan bir sitenin linki kitaplar kelimesi ile bağlanırsa, sitenin arayıcı tarafından bulunması işlemi kolaylaşır.
5 – Kalite : Sitenizin kalitesi ve kaliteli sitelerde olan bağlantısı da arama motoru için önemlidir.
Bu beş madde kolayca arama motorunu optimize eden algoritmaların çalışma şeklidir. Bu algoritmaların rehberliğinde siteler pratik bir şekilde düzeltilebilir.
SEO İÇİN GOOGLE AĞ YÖNETİCİLERİNDEN TAVSİYELER :
Google tavsiyeleri ile sitelerden daha iyi performans elde edilebilir.
1 ) Siteleri arama motorları için değil kullanıcılar için yapın.
2) Kullanılışlı ve bilgice zengin siteler oluşturun ve sitenin içeriğini tam olarak açıklayan sayfalar ekleyin.
3) Site linklerinde içerikle uyumlu anahtar kelimeler kullanın.