İzmir'de akıllara durgunluk veren bir operasyon gerçekleştirildi. Akıllara durgunluk veren yöntemlerle devleti milyonlarca liralık zarara uğratan bir çete düzenlenen operasyonla çökertildi. Çetenin sağlıklı kişilere engelli raporu alarak, engelli vatandaşlara tanınan haklardan yararlanmalarını sağladığı öğrenildi.
İzmir'de polise gelen ihbar ekipleri harekete geçirdi. İhbarda bazı şahısların, aslında sağlıklı olan kişilere yasadışı yollarla engelli raporu temin ettiği bilgisi yer alıyordu. Ekipler bu bilgi üzerine söz konuşu şahısları ve bu şahısların yaptığı işlemleri takibe aldı.
Tam 380 Kişi Gözaltına Alındı
Polis ekipleri gelen ihbardan yola çıkarak başlattığı çalışma neticesinde ulaştığı kişileri teknik ve fiziki takip altına aldı. Hem özel hem de devlet hastanelerinin sistemlerine sızan sahtekarların, ilaç raporu ve sahte teşhis gibi yasadışı işlemler gerçekleştirdiği belirlendi.
Aslında sağlıklı olan veya engel oranları engellilere tanınan haklardan faydalanmaya yetmeyen kişilerin yerine, sağlık kuruluna "Joker" denilen bazı engelli vatandaşları sokan sahtekarların, bu şekilde sahte engelle rapor temin ettiği belirlendi.
Toplanan deliller ve belgeler üzerine harekete geçen polis ekipleri, İzmir başta olmak üzere toplam 18 ilde düğmeye bastı ve eş zamanlı operasyon başlatıldı. Çetenin beyin takımında bulunan ve yapılacak işlerin takibini ve planlamasını yapan 32 kişi, engelli raporu almak için başkasının yerine sağlık kuruluna giren 13 kişi, hastanede işleri kolaylaştıran 35 hastane personeli, aracılar ve sahte rapor alan kişilerin de içine bulunduğu tam 380 kişi polis tarafından gözaltına alındı.
Sahte Rapor Bedeli 25 ila 80 Bin Arasında Değişiyor
Sağlıklı insanlara engelleri raporu temin eden sahtekarlar, kendi bünyesinde bir fiyat tarifesi de belirledi. Aldıkları raporun niteliğine göre değişen ücret tarifesi belirleyen çete üyeleri, 25 ile 80 bin lira arasında para karşılığında sahte engelli raporu temin ettiği belirlendi. Çete üyelerinden bazıları "nitelikli dolandırıcılık", hastanede çalışıp çeteye yardım ettikleri belirlenenler "görevi kötüye kullanma" ve raporları kullananlar ise "resmi evrakta sahtecilik" ile suçlandı.
Devleti Milyonlarca Liralık Zarara Uğrattılar
Sahte engelli raporu kullandığı belirlenen şahıslar, devletin engelli vatandaşlara tanıdığı bazı haklardan yararlandı. Vergi indirimi, evde bakım maaşı, ücretsiz ulaşım ve buna benzer onlarca alanda sahte engelli raporu kullandığı belirlenen kişilerin, toplamda 10 milyon liradan fazla zarara neden oldukları belirlendi.