Poşet Paralı Oldu, Naylon Poşet Kullanımı Yüzde 75 Azaldı!

Poşet kullanımı yılın ilk iki ayında bir önceki yıla göre yüzde 75 oranında azaldı. Marketlerde poşet neden paralı oldu? Detaylar haberimizde...

Poşet kullanımı yılın ilk iki ayında bir önceki yıla göre yüzde 75 oranında azaldı. Marketlerde poşet neden paralı oldu? Detaylar haberimizde...

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, poşet kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan yardımcısı Birpınar poşet kullanımının yılın ilk iki ayında bir önceki yıla göre yüzde 75 gibi büyük bir oranda azaldığı açıkladı.



5 Zincir Markette Poşet Kullanımı 150 Milyona Düşmüş!



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından Dalaman ilçesinde düzenlenen "Çevre, Kıyı Alan Yönetimi, Sıfır Atık Çalıştayı"na katıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar konuşmasında oldukca dikkat çetti. Bakan yardımcısı Birpınar, "Yaptığımız istatistikler ve şu anda net gelen resmi verilere göre 5 tane büyük zincir market geçen sene ocak ve şubat aylarında yani iki ayda 600 milyon adet poşet tüketmiş.



Bu sene poşet paralı olduğu için aynı dönemde 5 zincir markette poşet kullanımı 150 milyona düşmüş. Yani yüzde 75 başarı var. Onun için vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Sıfır Atık Projesi çığ gibi büyüyor ve dünyaya yayılıyor. İlk başta belki bize biraz kızdılar ama şunu unutmasınlar bu poşetlerden o kadar çok doğada var ki.



Bugün İç Anadolu Bölgesi'ne gittiğiniz zaman bütün buğday tarlaları poşetle dolu. Bunlar hasat yapıldığında buğdayın içerisine parçaları giriyor. Daha sonra unun içerisine giriyor, ekmeğin içerisine girip bize geliyor. Aynı şekilde pamuk tarlalarına giden bu poşetler yine hasat edildiği zaman bu pamuğun içerisine giriyor, ipliğin içerisine giriyor ve kumaşların içerisine giriyor boya tutmuyor.



Birçok kumaş maalesef yeniden yapılmak zorunda kalıyor. Hem sağlığa hem ekonomiye inanılmaz zararlarının olduğunu biliyoruz.



Sıfır Atık Projesi'nin sadece çöpler için değil, denizler dahil her alanda uygulamak istiyoruz" açıklamasında bulundu.





Bez Çantalar Tercih Ediliyor!



Aynı zaman da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Vatandaşın artık tek kullanımlık poşetler yerine bez çantaları, fileleri tercih etmeye başladığını ve bu durumdan dolayı vatanadaşlar adına mutlu olduğunu açıkladı.



Gelecek nesiilere yaşanabilir bir ülke bırakmak adına bu çalışmaları yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar Sistemin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye'de hiçbir şekilde çöp depone sahasının kalmayacağını, bu sahalara giden çöp arabalarının olmayacağını, giden arabaların hepsinin aslında geri dönüşüme giden kağıdın geri dönüştürüldüğü, plastiğin, camın geri dönüştürüldüğü bir sistemin olduğu ve Türkiye ekonomisine de 40 ile 50 milyar lira civarında her yıl katkı sağlayacağını da unutmamız gerekiyor." dedi.



Emlak365.com


Gündem Haberleri