Önümüzdeki dönem için yeni depozite iade sisteminin devreye girmesi bekleniyor. Çevrenin korunması ve iade ile geri dönüşüm oranlarının artırılmasının amaçlandığı sistemin ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.
DEPOZİTO İADE SİSTEMİ GERİ GELİYOR
Depozito iade sisteminin nasıl uygulanacağı ve sistemin amacının neler olduğuna dair Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu açıklamalarda bulundu.
Eroğlu açıklamalarının başında Türkiye'de bir yılda 20 milyar adet içecek amblajı kullanıldığını söyledi. İçecek ambalajlarının 9 milyar adetinin pe ambalajlardan olduğunu ifade eden Eroğlu depozito iadesi lle atık ambalajların ekonomiye kazandırılabileceğini ifade etti. Erdoğlu geri dönüşümünün ekonomik boyutunu ise 1.4 milyar TL olarak açıkladı.
Depozito İade Sistemi ile her yıl çöpe gidecek 1 milyon ton atığın geri dönüşüme geleceğini ifade eden Yavuz Erdoğlu depozito sisteminde tüketicinin rolüne değindi.
DEPOZİTO SİSTEMİ TÜKETİCİYİ NASIL ETKİLEYECEK?
Depozito sisteminde tüketiciler alışveriş anında ürün fiyatı yanında depozito parasını ödeyecekler. Depozito bedeli ise daha sonra ambalajın iade edilmesi durumunda geri alınacak.
İade bedelinin doğrudan nakit para olabileceği gibi alışveriş puanı da olabileceği ifade edildi. Söz konusu sistemle vatandaşların ambalajları çöp yerine iade noktalarına getirmeleri ve geri dönüşüme katkı sağlamaları amaçlanıyor. Sistemin temel amacı ise çevrenin korunması, ülke ekonomisinin kazanması olarak göstrerilitor.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Depozito sisteminde vatandaşlar için 3 seçenek olduğunu söyleyen Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu “Depozite sisteminin 3 sonucu olur. Birincisi ürünü satın alırsınız, kullandıktan sonra atığını iade edip depozito bedelinizi geri alırsınız. İkincisi ürünü alırsınız, kullandıktan sonra iade etmezsiniz ve depozito bedeli sisteme yani devlete kalır. Devlet o parayı, geri dönüşüm sisteminin büyümesi ve çevrenin korunması için kullanır. Üçüncü şıkta ise ürünü alırsınız ve kullandıktan sonra iade etmesiniz ama depozito bedeli için atık toplayan birilerine verirsiniz. O kişi de depozito bedelini almak için atığı toplama merkezine götürür ve depozito iade parasını kendisi alır." açıklamasında bulundu.
Söz konusu üç seçenekte de plastik veya diğer atıkların çevreye atılımı engellenmiş olacak.