Rekabet Kurulu Bazı Özel Okullara Soruşturma Açtı

Son günlerde özel okullarda fahiş zamlar yapıldığına dair haberler gündemi meşgul ediyor. Konuya ilişkin denetimler sıklaştırılırken, Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren bazı okullara haksız rekabet nedeniyle soruşturma açıldı.

Vatandaşlar artık zam haberi duymaya alışık hale geldi. Yasal olarak zam oranı belirlenmesine karşın bazı özel okulların fahiş fiyat zammı yaptığına dair haberler birkaç gündür gündemi meşgul ediyor. Konunun peşini bırakmayan Rekabet Kurumu, Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren bazı okullara soruşturma açtı.

Velilerin çocuklarının en iyi şekilde eğitim almaları için tercih ettiği özel okullar günümüz şartlarında oldukça yüksek fiyatlar uygulamaya başladı. Yasal olarak okul ücretlerinde yapılabilecek zam oranları belli ancak bazı özel okullar çeşitli yollarla okul ücretlerine yasal sınırın üzerinde zam yapmanın yolunu buldu. Rekabet Kurumu ise aralarında Fransız okullarının da bulunduğu bazı özel okullara soruşturma açma kararı aldı.

Özel Okul Fiyatlarına Fahiş Zam

Özel okul ücretleri zam oranı 2023 yılı için yüzde 65 olarak belirlendi. Özel okul işletmecilerini memnun etmeyen bu zam, özel okulları daha fazla zam yapabilmek için farklı yollar bulmaya itti. Özel okulların bazıları öğrencilere bir önceki dönem sözleşmesinde uyguladıkları fiyat üzerinden değil, liste fiyatı üzerinden zam uyguladı. Ancak bu kanunen yasak. Özel okul ücretlerine bir önceki sözleşme fiyatı üzerinden zam yapılabiliyor.

Velilerin genelinin ifade ettiğine göre ise özel okullar yemek, servis, kıyafet ve kitap gibi ek ücretlere fahiş zamlar yaptı. Böylelikle eğitim ücreti üzerinden alamadığı parayı ek ücretler üzerinden almaya çalışan özel okullar, bu hizmetlerden yararlanmayı da mecbur tuttu. Çocuğunu özel okulda okutmak isteyen bir veli, okul kıyafetini de ders kitaplarını da yemeği de o okuldan almak zorunda kaldı. Velilerin bu ihtiyaçlarını dışardan karşılamalarına izin verilmedi. 

Rekabeti Koruma Kanununu İhlal Ettiler

Rekabet Kurumu ise tüm bunların dışında son zamanlarda gündemden düşmeyen bazı özel okulların faaliyetlerini mercek altına adlı. Ön araştırma esnasında toplanan bilgi, belge ve delilleri değerlendiren kurul, topladığı belgeleri yeterli buldu ve Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren onlarca okula soruşturma açtı. 

Soruşturma açılan okullar arasında çok ünlü Fransız okulları da bulunuyor. Velilerin çocuklarını daha iyi eğitim almaları için gönderdiği okulların haksız rekabet yarattığı belirlenirse, tüm bu okulları ciddi cezalar bekliyor.

Gündem Haberleri