Rusya Heyetinden Türkiye'deki Müzakerelere İlişkin İlk Açıklama! Barış Umudu Doğdu

Türkiye'nin arabuluculuğunda buluşan Rusya ve Ukrayna heyetlerinden ilk açıklamalar geldi. İlk görüşmeden barış çıkmazken Rus heyeti bazı maddelerde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimr Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile yapmış olduğu görüşmelerinin ardından barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılmasını sağlamıştı. Dolmabahçe'de gerçekleştirilen ilk görüşme 4 saat sürdü. İki heyetin gerçekleştirdiği görüşmelerin ilk aşamasından doğrudan barış çıkmadı ancak barış adına çok önemli kararlar çıktı.

RUS HEYETİNİN AÇIKLAMALARI

Rusya Heyeti yapmış olduğu konuşmasında çok önemli ifadelere yer verdi. Rus heyeti bazı konularda uzlaşma sağlandığını ikinci görüşmelerin yapılacağını aktardı.

Rusya Sözcüsü konuşmasında "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz." ifadelerine yer verdi.

Rus heyetinin en önemli açıklaması ise Ukrayna'nın iki kenti için oldu. Yapılan görüşmeler sonrasında "Kiev ve Çernihiv'de operasyonlar durdurulacak." kararı çıktı.

UKRAYNA HEYETİNİN AÇIKLAMALARI

Ukrayna heyeti ise aralarında Türkiye'nin yer aldığı 8 ülkeden garantör ülke olmalarını talep etti. Ukrayna heyetinin açıkladığı listede Türkiye dışında İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Almanya, Kanada ve İsrail yer alıyor.

Ukrayna heyetinden gelen açıklamada Ukrayna devletinin Rus devletinden farklı çalıştığı vurgulandı. Açıklamanın devamında bugün gerçekleştirilen görüşmede olumlu noktalara dokunulduğu vurgulandı. Ukrayna'nın garantör ülkelerle farklı ilişkileri olacağını ve en önemlisinin güvenlik garantileri olacağını bildirdiler.

Açıklamanın devamında ise "Ukrayna'da belki referandum düzenlenebilir. Ukrayna halkı kendi fikrini söyleyecektir. Kırım konusuna gelince Ukrayna ve Rusya pozisyonlarını ikili konuşmalar devam edecek. Bugün Rusya'ya bunu teklif ediyoruz. Ukrayna ve Rusya müzakereler devam ettiği sürece güç kullanmasın. Çünkü Kırım konusunun çözülmesi lazım. Donetsk ve Lugansk biraz daha farklı konu bunu cumhurbaşkanları kendi aralarında çözecektir." ifadeleri yer aldı.

Gündem Haberleri