Rusya'dan Ukrayna'da Noel ateşkesi!

Rusya’nın Ukrayna’da 6-7 Ocak tarihlerinde ateşkes ilan edeceği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün her iki ülkenin liderleriyle telefon görüşmesi yapmıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş ile alakalı olarak önemli bir karar alındığı bildirildi. Kremlin’den bugün yapılan açıklamaya göre Rusya 6-7 Ocak tarihlerinde Ukrayna’da ateşkes ilan etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya Savunma Bakanlığı’na bir talimat verdi ve 6 Ocak saat 12:00’dan itibaren 36 saatliğine ateşkes uygulanmasını istedi.

RUSYA'DAN GEÇİCİ ATEŞKES!

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada Putin’in neden ateşkes talimatı kararı aldığı da bildirildi. Buna göre Ortodoksların Noel döneminden dolayı Ukrayna’da geçici ateşkes kararı alındığı belirtildi. Ortodoksların Noel kutlamalarını yapabilmeleri için Putin’den ateşkes hamlesi geldi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes 6 Ocak Cuma günü öğlen saat 12:00’dan itibaren başlayacak. Çatışma bölgelerinde yaşayan Ortodoksların dini törenlerini yapabilmeleri için Rusya’dan Ukrayna’ya karşı herhangi bir askeri harekat yapılmayacak. Ayrıca Kremlin aynı şekilde Ukrayna’ya da çağrıda bulunarak ateşkese uymalarını istedi.

Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill bugün bir açıklama yayınlayarak 6-7 Ocak tarihlerindeki Ortodoks Noeli döneminde Ukrayna’da ateşkes yapılmasına dair çağrı yapmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmeleri yaparak taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

UKRAYNA ATEŞKESİ KABUL ETMEDİ!

Öte yandan Rusya’nın ateşkes kararı Ukrayna’da çok samimi bulunmadı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak bir açıklama yaparak Rusya’nın ateşkes çağrısına yanıt verdi. Rusya’nın bu kararının iki yüzlülük olduğunu belirten Podolyak, “Rusya derhal işgal ettiği bölgeleri terk etmelidir. Ancak o zaman geçici ateşkesi konuşuruz.” dedi.

Gündem Haberleri