Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Planlama! Maske Ve Sokağa Çıkma Yasaklarına Şartlı Gevşetme!

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele devam ederken tam kapanma ile alınan sonuçlar yüzleri güldürdü. Son 6 ayın en düşük günlük vaka sayılarına ulaşılırken bundan sonra izlenecek yollar da belli olmaya başladı. Başta maske takma zorunluluğu olmak üzere çok sayıda tedbire şartlı esnetme getiriliyor. İşte yeni planlamanın merak edilen ayrıntıları...

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan tam kapanma tedbirlerinin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Salgının üçüncü dalgası kontrol altına alınırken son 6 ayın en düşük vaka sayılarına ulaşılması da yüzleri güldürdü. Günlük testlerden çıkan pozitif oranlı yüzde 4 seviyesine kadar geriledi. Ocak 2021'de bu oran yüzde 5 olmuştu. Memnuniyet veren bir diğer gelişme ise ağır hasta sayılarının yüzde 50 düşmesi oldu.

YAZ AYLARINDA FERAHLAMA SONBAHARDA RAHATLAMA

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınması ile yeni bir süreç de başlatıldı. Buna göre aşılama programı ile Türkiye'de bağışıklığı arttırmak ve sonbahar aylarına rahat bir şekilde girmek hedefleniyor. Aşı tedarik sorununu aşan Sağlık bakanlığı gelecek haftadan itibaren bir aşı seferberliği başlatacak.

HAZİRAN'DA 30 MİLYON KORONAVİRÜS AŞISI YAPILACAK

Sağlık Bakanlığı yeni bir aşılama programı üzerine çalışıyor. Bu programa göre Türkiye'de Haziran ayında günde 1 milyon koronavirüs aşısı yapılacak. Bunun için devlet ve özel hastanelerden ayrıca aile sağlık merkezleri de görevlendirilecek. Haziran sonunda ise toplam 30 milyon koronavirüs aşısı yapılmış olacak.

Türkiye'de 11 milyon vatandaş şu ana kadar iki doz koronavirüs aşısı yaptırmış durumda. Ayrıca nüfusun 5,2 milyonu da koronavirüs hastalığı geçirdi. Bu hesaplamayla yaklaşık 18 milyon vatandaş koronavirüse karşı bağışıklık kazandı. Haziran ayında bu rakamın 50 milyona ulaşması hedefleniyor. Temmuz ve Ağustos aylarında ise aşılama çalışmaları devam edecek ve tüm vatandaşlar koronavirüs aşısı olacaklar.

YÜZDE 70 BAĞIŞIKLIK HEDEFİ

Türkiye'de uygulanacak olan BioNTech aşısının birinci dozunun iki hafta içerisinde yüzde 70-80 oranında bağışıklık kazandıracağı hesaplanırsa Haziran sonunda toplumsal bağışıklık yüzde 55 seviyelerine ulaşacak. Bu da yaz aylarının ortasında rahatlama ve sonbaharda ise iyice ferahlama meydana getirecek.

Koronavirüs aşısı yaptırmayı teşvik etmek için Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir planlama yaptığı da bildirildi. Türkiye'nin toplumsal bağışıklığı yüzde 70'e ulaşınca bir rahatlama meydana gelecek. 65 yaş üzeri vatandaşların yüzde 85'i koronavirüs aşılarını yaptırdılar. Ancak yaş düştükçe koronavirüs aşısı yaptırmak isteyenlerin de oranı düşüyor. Bu nedenle koronavirüs aşısı yaptıranların sayısını arttırmak için ikna edici teşvikler uygulanacak. Tedbirlere bu nedenle şartlı gevşeme getirilecek.

AŞI OLANA YASAKLAR GEVŞETİLECEK!

Sağlık Bakanlığı öncelikle gençlerin koronavirüs aşısı yaptırmaları için bazı pozitif ayrımcılıkları uyguamaya sokacak. Koronavirüs aşısı yaptıranlara konser, tiyatro ve sinema gibi etkinliklere katılmaları noktasında tüm engeller kaldırılacak. Ayrıca sokağa çıkma yasakları yaz aylarında devam ederse aşı olanlar için yasaklar uygulanmayabilcek. En önemli teşvik ise maske takma zorunluluğu tedbirinde olacak. Koronavirüs aşısı yaptıranlar için maske takma zorunluluğu ya kaldırılacak ya da gevşetilecek.

Gündem Haberleri