Seçim Barajı Yüzde 7 Mi Olacak? AK Parti ve MHP Uzlaştı, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası Meclise Geliyor

AK Parti ve MHP tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan Seçim ve Siyasi Partiler Yasası meclise geliyor. 15 maddelik kanun teklifi ile seçim barajı yüzde 7 seviyesine düşecek. İşte o değişiklikler!

Seçim barajını yüzde 7'ye düşürecek olan yasal düzenleme için oluşturulan kanun teklifinde MHP ve AK Parti arasında uzlaşmanın sağlandığı, 15 maddeli kanun teklifinde son rötuşlar üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Toplamda 15 maddeden oluşan kanun teklifi kapsamında seçim barajı değiştirilirken aynı zamanda seçime girmede Meclis'te grup kurma şartı da kaldırılacak.

Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde AK Parti ve MHP'li kurmaylar uzun süredir çalışmalarını sürdürüyordu. 15 maddelik yeni kanun teklifi üzerinde iki partinin kurmaylarının anlaşmaya vardıkları ve son rötuşların ardından kanun teklifinin meclise sunulacağı açıklandı. Yeni kanun teklifi mecliste yasalaştığı anda 2023 seçimleri için en büyük değişiklik seçim barajı konusunda yapılacak.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7 OLACAK MI?

AK Parti ve MHP'nin üzerindeki çalışmalarda sona geldikleri kanun teklifi kapsamında şu anda yüzde 10 olan seçim barajı yasal düzenleme ile yüzde 7 seviyesine çekilmiş olacak. 2023 seçimleri öncesinde hayata geçirilecek olan yasal düzenleme ile mevcut yasada mecliste grup kuran partilerin seçime girme şartı da değiştirilecek ve 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek.

Hazine'den seçim yardımı almak için uygulanan yüzde 3 oy alma kuralı yeni yasa ile de korunacak. Muhtarlık seçimlerinde yaşanan seçmen göçünü engellemek adına seçmen nakili sınırlandırması uygulanacak. Seçmen kütüklerinin farklı il ve ilçelere taşınmasının önüne geçilecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) için yapılacak olan yeni düzenlemelerde pakette kendisine yer bulurken il seçim kurulu başkanı belirlenirken en kıdemli 3 hakim arasında kura çekimi yapılacak. Düzenlemenin önümüzdeki hafta meclise sunulması bekleniyor.

Gündem Haberleri