Seçim Barajını Yüzde 5'e Düşüren Kanun Teklifi AK Parti İle MHP Arasında Görüşülecek

AK Parti tarafından hazırlanan Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'na göre Türkiye'de seçim sisteminde köklü değişiklikler yapılıyor. Bu Kapsamda seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

AK Parti'de yaklaşık 1 yıldır devam eden Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu değişiklikleri için yapılan çalışmalar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan taslak gelecek hafta da MHP'ye götürülecek. Kanun değişikliği taslağında ise çok önemli düzenlemlerin olduğuy bildirildi.

YÜZDE 5 SEÇİM BARAJI

Yapılacak olan değişimlerde en çok tartışılan konu seçim barajıydı. Yüzde 7 ve yüzde 5 formülleri üzerinde tartışmalar yapılıyordu. MHP'nin de fikri alınarak seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi konusunda karar verildi. AK Parti'nin kurmayları da böyle bir düzenlemenin olumlu sonuçları olacağını belirterek destek verdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bunun üzerine yüzde 5 seçim barajına itiraz etmediği bildirildi.

Yapılacak olan kanuni düzenleme ile milletvekili transferinin de önüne geçmek için bir tedbir alınıyor. Artık milletvekilleri istedikleri gibi siyasi parti değiştiremeyecekler. Parti değiştirmek isteyenler belirli bir süre bağımsız kalmak zorunda olacaklar. Bu da milletvekili transferlerini engelleyecek.

Siyasi partilerin seçimlere katılabilme şartları da değişiyor. Seçimden 6 ay öncesinde il kongreleri ile büyük kongresini tamamlayan partiler seçime katılabilecekler. TBMM'de 20 milletvekili ile grup kurarak seçime katılma hakkı elde edilmesi uygulamasına son verilecek. Son seçimlerde İYİ Parti seçime katıloma hakkını böyle elde etmişti.

SEÇİM BÖLGELERİ ARTTIRILIYOR

Daraltılmış bölge sistemi benzeri bir uygulama da devreye sokulacak. Buna göre 87 olan seçim çevresi 124'e çıkarılacak. Her bölgeye ise 7 milletvekili düşecek şekilde düzenleme yapılacak. Milletvekili sayısı 7'den az olan iller ise tek seçim çevresi olarak kalmaya devam edecekler. Siyasi partilerin Hazine yardımı almaları konusunda ise bir düzenleme yapılmayacak.

SEÇMEN GÖÇÜ ENGELLENECEK

Seçmenlerin yer değiştirmeleri konusunda da zorlayıcı bir kural getiriliyor. Seçmen kütüğü kesinleştikten sonra seçömenlerin yer değiştirmesi çok zaruri haller dışınd amümkün olmayacak. Bu şekilde bir seçim için seçmen göçü yapılıp seçimleri meşruiyetine gölge düşürülmesi engellenecek.

Gündem Haberleri