Cumhur İttifakı ortakları arasında yer alan AK Parti ve MHP tarafından uzun süre üzerinde çalışıldıktan sonra meclise sunulan yeni seçim kanunu hakkında CHP beklenen adımı attı. 6 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak hayata geçirilen Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi resmen yürürlüğe girmişti.
Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi tarafından beklenen adım atıldı ve CHP'nin itiraz ettiği 3 maddenin iptali için konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağını ilan etti. CHP'nin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan dilekçenin AYM'ye sunulacağı ve böylelikle yeni sürecin başlayacağı belirtildi.
YENİ SEÇİM KANUNU İPTAL EDİLİR Mİ, İTİRAZ EDİLEN MADDELER HANGİLERİ?
CHP'nin yeni seçim kanunu için itiraz edeceğini açıklaması ile beraber siyaset kulislerinde hareketli saatler yaşanırken iptali istenen maddelerde merak konusu oldu. CHP'nin kanunun 5. maddesi olan il ve ilçelerde ki seçim kurullarının oluşumuna itiraz ettiği belirtildi.
Buna ek olarak kanunun 6. maddesinde yer alan "298 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, fıkraya ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “İlçelerde, ilçede görev yapan kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hâkimler arasından, merkez ilçelerde ise aynı nitelikleri haiz hâkimler arasından adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle belirlenen hâkim, kurulun başkanıdır.” “Ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hâkim kurulun başkanıdır" ibaresinde yer alan kura ile atama da itiraz konusu oldu.
Bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek iptal edilmesi talep edildi.