Seçmen kağıdı olmayanlar oy kullanabilecekler mi?

14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi için milyonlarca vatandaş sandık başına giderek oy kullanacaklar. Seçmen kağıdı yanlarında olmayan vatandaşların oy kullanmalarına izin verilecek mi?

Türkiye bu hafta sonu sandığı giderek 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanacak. Milyonlarca vatandaş gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de milletvekilliği için tercihlerini belirterek demokratik haklarını kullanacaklar. Bu şekilde bir sonraki dönemde Türkiye'yi yönetecek ve temsil edecek olan kadrolar belirlenecek. Peki oy verme işlemi nasıl yapılacak? 

YSK SEÇİM KURALLARINI BELİRLEDİ

YSK yönetiminde gerçekleştirilecek olan seçimlerde uygulanacak olan kuralları kanunlara uygun bir şekilde YSK belirledi. Vatandaşlar da YSK kuralları ile sandıklara giderek oy kullanma işlemlerini yapacaklar. Kurallara aykırı davrananların oy kullanmalarına ya izin verilmeyecek veya kullandıkları oylar geçersiz sayılacak. Bunun için de YSK'nın kurallarının iyice öğrenilmesi gerekiyor. Aksi durumda vatandaşlar demokratik haklarını doğru bir şekilde kullanamayabilirler. 

SEÇMEN KAĞIDI ŞART MI?

vatandaşların nerede, hangi sandıkta oy kullanacakları YSK tarafından belirlenip açıklandı. Bu bilgilere YSK üzerinden erişmek mümkün. Ayrıca vatandaşlara seçmen kağıtları da ulaştırılacak. Ancak kendisine seçmen kağıdı ulaşmayan vatandaşlar da olabilecek. Bu durumda olan vatandaşlar da oy kullanmak için seçmen kağıdının zorunlu olup olmadığını merak ediyorlar. YSK'nın uzun yıllardır uyguladığı kurallara göre bu seçimlerde de seçmen kağıdı zorunluluğu olmayacak. 

YSK tarafından sandıklara oy pusulalarının yanında bir de seçmen listeleri gönderilecek. Bu listelerde o sandıkta kimlerin oy kullanacakları bilgisi yer alacak. Ayrıca oy kullanılacak yerin dışına seçim günü bu listeler asılacak. vatandaşlar hangi sandıkta oy kullanacağını bu listelerden de görebilecekler. Yanlarında üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan bir resmi kimlik belgesi bulunan vatandaşlar sadece bu kimlik belgelerini ibraz ederek oy kullanma işlemini yapabilecekler. 

Gündem Haberleri