İşin uzmanları, sıcak yaz günlerinde içleri ferahlatan üç tatlının tarifini ve yapılışını yayınladı. İşte parfe, sorbe ve dondurma yapımının püf noktaları…
EV DONDURMASI TARİFİ!
Dondurma malzemeleri şu şekilde:
· Dondurma Malzemeleri: 2 litre yağlı süt, 200 gr salep, 2 paket vanilin, 2,5 su bardağı toz şeker
· Krema Malzemeleri: 1 su bardağı soğuk süt, 1 paket krem şanti
Krema malzemeleri, karışım kıvam alıncaya kadar çırpılır ve istenilen kıvam elde edildikten sonra buzdolabına kaldırılır. Sonrasında ise süt ve şeker tencereye boşaltılır ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra vanilya ve salep ilave edilir ve ortalama 20 dakika boyunca karıştırılarak kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra tencere kenara alınır ve karışımın soğuması beklenir.
Soğuyan karışımın içerisine krema ilave edilir ve karıştırılır. Tamamen homojen bir kıvam alan karışım kaplara dökülerek buzluğa alınır. 1 saat sonra buzluktan çıkarılan karışım blender yardımı ile çırpılır ve sonra tekrar bir saat bekletmek üzere buzluğa alınır. 1 saat sonra tekrar blender ile çırpılan karışım, yine buzluğa alınır. Son olarak 1 saat sonra bir kez daha blender ile çırpılan karışım, 12 saat daha buzlukta bekletilerek yemeye hazır hale getirilir.
LİMONLU PARFE TARİFİ!
Limonlu parfe malzemeleri şu şekilde:
· 3 paket krem şanti
· 3 bardak süt
· 1 paket petibör bisküvi
· 1 yumurta
· 1,5 su bardağı şeker
· 3 limonun suyu ve kabuk rendesi
Krem şanti süte eklenerek karıştırılır. Farklı bir kapta yumurta ve şeker kabarana kadar çırpılır ve içerisine limon kabukları, yumurta, limon suyu ve krem şanti karışımı eklenir. Bisküviler toz haline gelene kadar ezilir. Geniş bir kaba önce toz bisküvi sonra da parfe karşımı eklenir ve 4-5 saat dinlendirilmek üzere buzluğa alınır.
SORBE TARİFİ!
Sorbe malzemeleri şu şekilde:
· Kavun veya mevsime uygun başka bir meyve
· 1 adet limon
· Bal veya yarım su bardağı şeker
· 1,5 su bardağı su
Parfe için seçilen meyve temizlenir ve blender yardımı ile püre haline getirilir. Pürenin içine bir adet limonun suyu sıkılır, şeker/ bal ve su ilave edildikten sonra 5-6 dakika daha karıştırılır 1’er saat arayla toplamda 3 kere buzluktan çıkarılarak blender ile çırpılan karışım, 8 saat buzlukta dinlendirilir.