Siyasi yasak nedir, neleri kapsamaktadır? Ekrem İmamoğlu görevden alındı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararının ardından siyasi yasak ile alakalı araştırmalar hızlandı. Siyasi yasak hangi anlama geliyor, kapsamı nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesi mahkemeden hapis cezasının yanında siyasi yasak kararı da çıktı. Bu kararın ardından insanlar siyasi yasak hakkında araştırma yapmaya başladılar. Siyasi yasak neyi ifade ediyor ve hangi kapsamlarda değerlendiriliyor? Siyasi yasaklı bir kişi hangi siyasi faaliyetlerde bulunamazlar?

SİYASİ YASAK NEDİR?

Siyasi yasak hükmü Türk Ceza Kanununun 53. maddesi gereği yapılan bir uygulamadır. Buna göre kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilirse belli haklardan yoksun bırakılmaktadır. Bunlardan birisi de siyasi yasaktır. Kanunun hükmüne göre siyasi yasaklı birisi sürekli, süreli veya geçici kamu görevlerini üstlenemezler. Bu doğrultuda TBMM’de milletvekili olamazlar, Devlet, il, belediye, köy ve bunun gibi mevkilerde seçimle veya atamayla göreve gelemezler. Yani siyasi yasaklı birisi belediye başkanı olamayacağı gibi aynı zamanda muhtar da olamaz.

Siyasi yasak ile cezalandırılmış bir kişi seçme ve seçilme ehliyetinden de yoksun bırakılır. Ayrıca velayet hakkından da yoksun olacak ve vesayet ve kayyım şeklinde de görev alamaz. Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi de olamazlar. Son olarak ise bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi olan meslek ve sanatı serbest meslek erbabı olarak icra edemezler.

EKREM İMAMOĞLU’NUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVİ BİTTİ Mİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararının ardından yaşanacak gelişmeler merak konusu oluyor. Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığı görevinden alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Mahkeme tarafından verilen kararın temyiz aşaması olabilecek. Bu aşama tamamlandıktan sonra karar kesinleşecek. Karar kesinleştiğinde de Ekrem İmamoğlu siyasi yasağı gereği belediye başkanlığı yapamayacak ve hemen İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınacak. Herhangi bir siyasi faaliyette de bulunamayacak.

Gündem Haberleri