Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Soğuk algınlığının belirtileri hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Soğuk algınlığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Boğaz ağrısı veya boğazda yanma Çok yüksek olmayan ateş Burunda akıntı veya tıkanıklık Kuru öksürme Hapşırma Gözlerde sulanma ve yanma hissi Halsizlik Kulaklarda hissedilen dolgunluk Baş ağrısıSoğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?Soğuk algınlığının anlaşılmanda kişideki belirtilere dikkat edilir.

Soğuk algınlığının belirtileri hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Soğuk algınlığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğaz ağrısı veya boğazda yanma

  • Çok yüksek olmayan ateş

  • Burunda akıntı veya tıkanıklık

  • Kuru öksürme

  • Hapşırma

  • Gözlerde sulanma ve yanma hissi

  • Halsizlik

  • Kulaklarda hissedilen dolgunluk

  • Baş ağrısı


Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?

Soğuk algınlığının anlaşılmanda kişideki belirtilere dikkat edilir. Özellikle burun ve boğaz üzerinde etkilerini gösterir. Doktorun hastayı muayene etmesi sonucunda kolaylıkla anlaşılabilir. Kişide yeterli belirtiler varsa herhangi bir teste gerek kalmadan soğuk algınlığı tanı konulabilir. Hatta çoğu zaman doktora gitmeye gerek duyulmaz ve kişi halk arasındaki adıyla nezle olduğunu anlar. Genelde üst solunum yollarında oluşan viral enfeksiyonlardır. İnsanlarda görülen en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Bulaşır?

Soğuk algınlığının bulaşması havada virüsü taşıyan baloncukların solunması, yutulması ile gerçekleşebilir. Enfeksiyonlu nesnelere temas edilmesiyle de kolaylıkla bulaşır. Virüsler uzun süre nesnelerde ve çevremizde yaşayabilir. Virüslü bir yüzeye temastan sonra elimizi yüzümüze, burnumuza ya da gözümüze değdirdiğimizde virüs bize geçer. Soğuk algınlığı yaşan birinden bulaşma ihtimali de oldukça yüksektir. Nezle olmuş kişilere yakın temastan kaçınarak, sigara içilen ortamlardan uzak durarak ve her zaman temizliği dikkat ederek virüse maruz kalmaktan kaçınabiliriz.

Soğuk Algınlığı Neden Olur?
Soğuk algınlığına neden olan birçok virüs çeşitleri tespit edilmiştir. Bu çeşitler arasında en yaygın olanı rinovirüs olarak bilinir. Bu soğuk algınlığı belirtilerini göstermemize sebep olan virüs vücudumuza ağızda, burundan ya da gözden girebilir. Virüse sahip bir kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde havaya saçtığı virüsler damlacık yoluyla yayılıp bulaşabilir. Soğuk algınlığı olan kişinin dokunduğu yerlere, eşyalara temas edip elimizi yıkamadan yüzümüze sürdüğümüzde bize geçebilir. Özellikle 6 yaşından küçük çocuklar kreş gibi yerlerde kolaylıkla soğuk algınlığına yakalanabilir. Başka bir nedenden bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik bir hastalığa sahip kişilerin soğuk algınlığı olma riski fazladır. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde dikkat edilerek nezle olmanın önüne geçilebilir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Soğuk algınlığı tedavisi için doğrudan uygulanan bir yöntem yoktur. Genelde tedavi yöntemi olarak hastada oluşan semptomların yok edilmesi sağlanır. Antibiyotikler virüslere karşı etkili olmadığı için genelde kullanılmaz. Hastada bakteriyel enfeksiyon oluşması durumunda kullanılabilir. Soğuk alınlığı olan kişide görülen hafif ateş, boğaz ağrısı ve baş ağrısı ağrı kesicilerle tedavi edilir. Çocuklar için kullanılacak olan ağrı kesiciler çocuklar için üretilmiş ilaçlardan olmalıdır. Yetişkinler burun açan sprey ve damlaları kullanabilir. 6 yaşından küçük çocukların burun açıcı sprey ve damla kullanılmasından kaçınılır. Genel olarak soğuk algınlığı yaşayan kişiler reçetesiz ilaçları satın alarak tedavi olabilir. İlaçların yan etkilerine dikkat edilmesi tavsiye edilir. İlaç tedavisinde hastalık semptomlarının azaltmak için bol istirahat etmek, sıvı tüketmek önemlidir. Nezle genelde 7 ile 10 gün içinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır.

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığına iyi gelen bazı bitkisel besinler vardır. Soğuk algınlığı belirtilerini yok etmek için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Soğuk algınlığı ağrı kesicilerle hafifletilir ve kendiliğinden geçer. Soğuk algınlığının hafiflemesine iyi gelen bazı bitkisel ve doğal şunlardır:

  • Nane limon: bu karışımın içilmesi belirtilerinize iyi gelir.

  • Ihlamur, adaçayı ve kekik: Boğaz ağrıları için faydalıdır.

  • Zerdeçal: Ilık süte karıştırıp içerseniz rahatlamanızı sağlar.

  • Kuşburnu çayı: İçerisinde bulunan C vitamini bağışıklığınızı güçlendirir.

  • Sarımsak: Soğuk algınlığının belirtilerine karşı etkili bir üründür.

  • Portakal suyu: Zengin C vitamini kaynağı soğuk algınlığına karşı faydalıdır.

Gündem Haberleri