HDP'nin kapatılmasına ilişkin davada ilk karar belli oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir şahin tarafından hazırlanan iddianame bugün Anayasa Mahkemesi tarafından görüşüldü. Yapılan görüşmede Anayasa Mahkemesi Raportörü'nün HDP'nin katılmasına dair Başsavcı Bekir Şahin tarafından hazırlanan iddianameye yönelik değerlendirme raporu gündeme alındı.
ANAYASA MAHKEMESİ İDDİANAMEYİ İADE ETTİ
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'nin kapatılmasına dair ilk incelemesini tamamladı. Bu incelemede en belirleyici unsur ise raportörün sunduğu rapor oldu. Usule ilişkin olarak hazırlanan ilk raporda Anayasa Mahkemesi Raportörü'ne göre eksiklikler olduğu tespit edildi. Bu eksikliklere dair ise ilk karar alındı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun gündem toplantısında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanıp yazılan HDP'nin kapatılmasına dair iddianamenin Yargıtay'a iade edilmesine karar verildi. İade kararında Anayasa Mahkemesi Raportörü'nün raporu etkili oldu. İade gerekçesi olarak ise iddianamede tespit edilen eksikliklerin tamamlanması gerektiği gösterildi.
SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?
Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davasında iddianameyi iade etme kararı almasının ardından bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği merak konusu oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kendisine iade edilen iddianame üzerinde bir çalışma daha yapacak. Belirtilen eksiklikler giderildikten sonra iddianame yeniden Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ilk inceleme için bir tarih belirleyerek toplanacak. Yapılan ilk incelemenin ardından iddianame kabul edilirse HDP'nin ilk savunmasını yapması için bildirimde bulunulacak. İddianameyi hazırlayan yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de iddianameye ilişkin gerek görürse ekleme yapabilecek. Ardından yargılama süreci başlayacak. Yargılama sonucunda da Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinin 10'u HDP'nin kapatılmasına dair oy verirse HDP kapatılıp iddianameye yazılı olan siyasetçilere de 5 yıl boyunca siyaset yasağı verilecek.
Emlak365.com